Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΩΡΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ Ή ΒΡΕΦΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τα βρέφη χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση κινδυνεύουν από υπογλυκαιμία πολύ περισσότερο σε σχέση με τα βρέφη που έχουν κανονικό βάρος για την ηλικία της κύησης. Η κατανάλωση της γλυκόζης από αυτά τα βρέφη (5-6 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ λεπτό) είναι υψηλότερη από αυτή των τελειόμηνων βρεφών φυσιολογικού βάρους (3-5 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ λεπτό).
Γενικά, η σακχαρόζη γίνεται εύκολα ανεκτή απ’ τα περισσότερα πρόωρα βρέφη. Συνήθως, στα παρασκευάσματα για πρόωρα βρέφη χρησιμοποιούνται η λακτόζη ή η γαλακτόζη. Τέλος, στη διατροφή των πρόωρων βρεφών χρησιμοποιούνται πολυμερή της γλυκόζης για να πραγματοποιηθεί η ισο-ωσμωτικότητα ορισμένων ειδικών παρασκευασμάτων.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 3,5-4 γραμμάρια πρωτεϊνών/ κιλό σωματικού βάρους, που θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 10,2-12,4% της ενεργειακής πρόσληψης. Εάν η ημερήσια πρόσληψη των πρωτεϊνών δεν είναι ικανοποιητική, παρατηρείται χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, υπολευκωματιναιμία και οίδημα, ενώ αν υπερβαίνει τα 4 γραμμάτια/ κιλό σωματικού βάρους μπορεί να μη χρησιμοποιείται ικανοποιητικά ή να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα  υγείας.
Τα αμινοξέα γλυσίνη, κυστίνη και ταυρίννη θεωρούνται απαραίτητα για τη σύνθεση των ιστών και ο ανώριμος μεταβολισμός των βρεφών δεν είναι σε θέση να τα παράγει σε επαρκείς ποσότητες. Το μητρικό γάλα, ακόμα και αν προσλαμβάνεται σε ποσότητες 180-200 ml/ κιλό σωματικού βάρους, δεν μπορεί να καλύψει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του βρέφους χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, κυρίως σε περιπτώσεις ταχείας αύξησης του βάρους. Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση συμπληρωματικού παρασκευάσματος για βρέφη, το οποίο θα περιέχει τροποποιημένη πρωτεΐνη.

ΛΙΠΟΣ

Το αναπτυσσόμενο πρόωρο βρέφος και ιδιαίτερα με χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, χρειάζεται ικανοποιητική ποσότητα απορροφήσιμου λίπους, για να καλύψει τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις για την αύξηση, να παρέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και να διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Έτσι, συστήνεται η πρόσληψη του λίπους να αντιστοιχεί σε ποσοστό 40-50% της ενεργειακής πρόσληψης.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου