Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΩΡΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ Ή ΒΡΕΦΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τα βρέφη χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση κινδυνεύουν από υπογλυκαιμία πολύ περισσότερο σε σχέση με τα βρέφη που έχουν κανονικό βάρος για την ηλικία της κύησης. Η κατανάλωση της γλυκόζης από αυτά τα βρέφη (5-6 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ λεπτό) είναι υψηλότερη από αυτή των τελειόμηνων βρεφών φυσιολογικού βάρους (3-5 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ λεπτό).
Γενικά, η σακχαρόζη γίνεται εύκολα ανεκτή απ’ τα περισσότερα πρόωρα βρέφη. Συνήθως, στα παρασκευάσματα για πρόωρα βρέφη χρησιμοποιούνται η λακτόζη ή η γαλακτόζη. Τέλος, στη διατροφή των πρόωρων βρεφών χρησιμοποιούνται πολυμερή της γλυκόζης για να πραγματοποιηθεί η ισο-ωσμωτικότητα ορισμένων ειδικών παρασκευασμάτων.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 3,5-4 γραμμάρια πρωτεϊνών/ κιλό σωματικού βάρους, που θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 10,2-12,4% της ενεργειακής πρόσληψης. Εάν η ημερήσια πρόσληψη των πρωτεϊνών δεν είναι ικανοποιητική, παρατηρείται χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, υπολευκωματιναιμία και οίδημα, ενώ αν υπερβαίνει τα 4 γραμμάτια/ κιλό σωματικού βάρους μπορεί να μη χρησιμοποιείται ικανοποιητικά ή να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα  υγείας.
Τα αμινοξέα γλυσίνη, κυστίνη και ταυρίννη θεωρούνται απαραίτητα για τη σύνθεση των ιστών και ο ανώριμος μεταβολισμός των βρεφών δεν είναι σε θέση να τα παράγει σε επαρκείς ποσότητες. Το μητρικό γάλα, ακόμα και αν προσλαμβάνεται σε ποσότητες 180-200 ml/ κιλό σωματικού βάρους, δεν μπορεί να καλύψει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του βρέφους χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, κυρίως σε περιπτώσεις ταχείας αύξησης του βάρους. Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση συμπληρωματικού παρασκευάσματος για βρέφη, το οποίο θα περιέχει τροποποιημένη πρωτεΐνη.

ΛΙΠΟΣ

Το αναπτυσσόμενο πρόωρο βρέφος και ιδιαίτερα με χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, χρειάζεται ικανοποιητική ποσότητα απορροφήσιμου λίπους, για να καλύψει τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις για την αύξηση, να παρέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και να διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Έτσι, συστήνεται η πρόσληψη του λίπους να αντιστοιχεί σε ποσοστό 40-50% της ενεργειακής πρόσληψης.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1