Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ο οργανισμός των εφήβων μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξή του τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, αζώτου και ψευδαργύρου κατά την εφηβική ηλικία σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο της ζωής. Οι απαιτήσεις των εφήβων σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία) πρέπει να καθορίζονται έτσι ώστε:

Α) να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός αύξησης και ανάπτυξης και

Β) να διατηρηθεί ένα ιδανικό επίπεδο υγείας.

Οι έφηβοι, λόγω των αυξημένων απαιτήσεών τους σε ενέργεια, έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θειαμίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη (οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη μεταφορά ενέργειας). Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι πάρα πολύ σημαντική προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά και ομαλά τα οστά. Για τις περισσότερες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Ε, C, B6, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, οι απαιτήσεις των εφήβων, ιδιαίτερα στη δεύτερη εφηβική ηλικία (μετά την ηλικία των 15 ετών), είναι οι ίδιες μ’ αυτές των ενηλίκων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσέ γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί). Οι απαιτήσεις των εφήβων σε σίδηρο διπλασιάζονται και πιο συγκεκριμένα από περίπου 0,7-0,9 mg Fe/ ημέρα που είναι πριν από την εφηβεία φτάνουν στα 2,2 mg ή ακόμα και περισσότερο στις κοπέλες που έχουν μεγάλη εμμηνορρυσία. Παρακάτω αναφέρονται οι καθημερινές αυξήσεις στην περιεκτικότητα του σώματος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά λόγω ανάπτυξης.

Θρεπτικό συστατικό
Φύλο
Μέσος όρος για τη περίοδο 10-20 ετών (mg)
Στο μέγιστο του ρυθμού ανάπτυξης (mg)
Ασβέστιο
Αγόρια
210
400

Κορίτσια
110
240
Σίδηρος
Αγόρια
0,57
1,1

Κορίτσια
0,23
0,9
Άζωτο
Αγόρια
320
610 (3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης)

Κορίτσια
160
360 (3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης)
Ψευδάργυρος
Αγόρια
0,27
0,50

Κορίτσια
0,18
0,31
Μαγνήσιο
Αγόρια
4,4
8,4

Κορίτσια
2,3
5,0

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου