Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ;


Πήρες κιλά κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων;

Έχεις τύψεις και ενοχές που έφαγες χωρίς όρια και χωρίς να σκεφτείς πόσα κιλά θα πάρεις;

Μην ανησυχείς

Μην φοβάσαι

Μην αγχώνεσαι

Υπάρχει τρόπος να χάσεις εύκολα, γρήγορα, απλά και χωρίς κούραση τα κιλά των Χριστουγέννων.

Το μυστικό είναι απλά στην ποσότητα και το είδος των τροφίμων. Μια ισορροπημένη διατροφή που  περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός είναι η κατάλληλη για την απώλεια βάρους. Το είδος, ο συνδυασμός των τροφίμων αλλά και η συχνότητα των γευμάτων παίζουν σπουδαίο ρόλο στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Παρακάτω παρατίθενται γενικές  διατροφικές συστάσεις που όλοι μας είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε ανεξαρτήτου βάρους, ύψους, ηλικίας και φυσικής δραστηριότητες.

  1.     Κατανάλωση 5-6 γευμάτων καθημερινά (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ ύπνου). Στην Διαιτολογία, το 1 ποτήρι γάλα μπορεί να θεωρηθεί ένα γεύμα κατανάλωσης κυρίως προ ύπνου.

  2.     Άφθονη κατανάλωση νερού

  3.     Αποφυγή ή μείωση κατανάλωσης αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών

  4.     Κατανάλωση πράσινου τσαγιού που είναι διουρητικό, αντιοξειδωτικό και βοηθά στην απώλεια του βάρους. Προτείνεται κυρίως πριν από αερόβια άσκηση που επιταχύνει την καύση λίπους.

  5.     Αύξηση κατανάλωσης καροτενοειδών, φρούτων και λαχανικών

  6.     Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια κ.ά.

  7.     Προτίμηση σε κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως π.χ. δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως κ.ά.

  8.     Μείωση κατανάλωση κόκκινου κρέατος

  9.     Κατανάλωση κοτόπουλου και γαλοπούλας

  10. Αύξηση κατανάλωσης ψαριών

  11. Κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά

  12. Κατανάλωση άλιπου κρέατος και ψαριού

  13.Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλά σε λιπαρά

  14. Αύξηση κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα όπως ελαιόλαδο, ψάρια

  15.Περιορισμός στην ποσότητα του ελαιόλαδου (όχι πάνω από 2 κουταλάκια της σούπας/ ημέρα)

  16.Ημερήσια κατανάλωση ξηρών καρπών (θεωρούνται “καλά” λίπη) π.χ. 3 καρύδια ή 6 αμύγδαλα (συνδυασμός με γιαούρτι)

  17.Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κυρίως αερόβια π.χ. ½-1 ώρα περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο ή ποδήλατο/ ημέρα

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Τα παρακάτω είναι ΓΕΝΙΚΕΣ διατροφικές συστάσεις. Η συγγραφή διαιτολογίου απαιτεί τη γνώση βασικών παραγόντων όπως βάρος, ύψος, ηλικία, φυσική δραστηριότητα, γενική υγεία του κάθε ατόμου κ.ά. ΚΑΙ είναι διαφορετική για κάθε άτομο.


ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ:

Συνδυασμός:

 ü Λαχανικά (ωμά ή βραστά ή όσπρια) àποσότητα περίπου 1 φλιτζάνι

 ü Πρωτεΐνη (ψάρι ή κρέας ή τυρί ή φέτα ή αυγό ή πουλερικά ή οστρακοειδή ή γαλοπούλα) à 90 ή 120 γραμμάρια μεσημεριανό και 60 ή 90 γραμμάρια βραδινό (στο βραδινό η ποσότητα μειώνεται)

 ü Υδατάνθρακας (φρυγανιά ή ψωμί ή μακαρόνια ή ρύζι ή παξιμάδι) à60 γραμμάρια ψωμί μεσημέρι + 60 γραμμάρια ψωμί βράδυ ή 1 φλ. μακαρόνια/ρύζι μεσημέρι αλλά όχι το βράδυ (για βράδυ 60 γραμμάρια ψωμί)

 ü Λίπος (ελαιόλαδο) à όχι πάνω από 2 κουταλάκια της σούπας συνολικά/ ημέρα

ΠΡΩΙΝΟ:

-Γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά με:

 ü Δημητριακά ολικής αλέσεως (3 κουταλάκια της σούπας) ή
 ü Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως (1) ή
 ü Βρώμη (3 κουταλάκια της σούπας) ή
 ü Μούσλι (3 κουταλάκια της σούπας) ή
 ü 2 φρυγανιές με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή
 ü 1 φέτα ψωμί με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:

 ü Φρούτα π.χ. 2 δεκατιανό και 1-2 απογευματινό και κρακεράκια ολικής αλέσεως (2)

ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ:

 ü Γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει όριο στη ποσότητα των γευμάτων που καταναλώνουμε. Μπορούμε να κορεστούμε και με μία μικρή ποσότητα γεύματος. Απλά πολλές φορές το μυαλό μας μάς παίζει άτιμα παιχνίδια. Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τη ποσότητα των γευμάτων που συνηθίζαμε να τρώμε με αυτή που τείνουμε να τρώμε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διατροφής. ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ. Ο κάθε άνθρωπος είναι σε θέση να χάσει αρκετά κιλά. Ο κάθε άνθρωπος είναι δυνατός να προστατέψει τον εαυτό του, την εμφάνισή του και την υγεία του. Μην αφήνεται λοιπόν το μυαλό σας να κυριεύσει το “είναι” σας!

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΟ “ΕΙΝΑΙ” ΣΑΣ!

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1