Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ;


Πήρες κιλά κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων;

Έχεις τύψεις και ενοχές που έφαγες χωρίς όρια και χωρίς να σκεφτείς πόσα κιλά θα πάρεις;

Μην ανησυχείς

Μην φοβάσαι

Μην αγχώνεσαι

Υπάρχει τρόπος να χάσεις εύκολα, γρήγορα, απλά και χωρίς κούραση τα κιλά των Χριστουγέννων.

Το μυστικό είναι απλά στην ποσότητα και το είδος των τροφίμων. Μια ισορροπημένη διατροφή που  περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός είναι η κατάλληλη για την απώλεια βάρους. Το είδος, ο συνδυασμός των τροφίμων αλλά και η συχνότητα των γευμάτων παίζουν σπουδαίο ρόλο στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Παρακάτω παρατίθενται γενικές  διατροφικές συστάσεις που όλοι μας είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε ανεξαρτήτου βάρους, ύψους, ηλικίας και φυσικής δραστηριότητες.

  1.     Κατανάλωση 5-6 γευμάτων καθημερινά (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ ύπνου). Στην Διαιτολογία, το 1 ποτήρι γάλα μπορεί να θεωρηθεί ένα γεύμα κατανάλωσης κυρίως προ ύπνου.

  2.     Άφθονη κατανάλωση νερού

  3.     Αποφυγή ή μείωση κατανάλωσης αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών

  4.     Κατανάλωση πράσινου τσαγιού που είναι διουρητικό, αντιοξειδωτικό και βοηθά στην απώλεια του βάρους. Προτείνεται κυρίως πριν από αερόβια άσκηση που επιταχύνει την καύση λίπους.

  5.     Αύξηση κατανάλωσης καροτενοειδών, φρούτων και λαχανικών

  6.     Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια κ.ά.

  7.     Προτίμηση σε κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως π.χ. δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως κ.ά.

  8.     Μείωση κατανάλωση κόκκινου κρέατος

  9.     Κατανάλωση κοτόπουλου και γαλοπούλας

  10. Αύξηση κατανάλωσης ψαριών

  11. Κατανάλωση τροφίμων με χαμηλά λιπαρά

  12. Κατανάλωση άλιπου κρέατος και ψαριού

  13.Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλά σε λιπαρά

  14. Αύξηση κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα όπως ελαιόλαδο, ψάρια

  15.Περιορισμός στην ποσότητα του ελαιόλαδου (όχι πάνω από 2 κουταλάκια της σούπας/ ημέρα)

  16.Ημερήσια κατανάλωση ξηρών καρπών (θεωρούνται “καλά” λίπη) π.χ. 3 καρύδια ή 6 αμύγδαλα (συνδυασμός με γιαούρτι)

  17.Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας κυρίως αερόβια π.χ. ½-1 ώρα περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο ή ποδήλατο/ ημέρα

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Τα παρακάτω είναι ΓΕΝΙΚΕΣ διατροφικές συστάσεις. Η συγγραφή διαιτολογίου απαιτεί τη γνώση βασικών παραγόντων όπως βάρος, ύψος, ηλικία, φυσική δραστηριότητα, γενική υγεία του κάθε ατόμου κ.ά. ΚΑΙ είναι διαφορετική για κάθε άτομο.


ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ:

Συνδυασμός:

 ü Λαχανικά (ωμά ή βραστά ή όσπρια) àποσότητα περίπου 1 φλιτζάνι

 ü Πρωτεΐνη (ψάρι ή κρέας ή τυρί ή φέτα ή αυγό ή πουλερικά ή οστρακοειδή ή γαλοπούλα) à 90 ή 120 γραμμάρια μεσημεριανό και 60 ή 90 γραμμάρια βραδινό (στο βραδινό η ποσότητα μειώνεται)

 ü Υδατάνθρακας (φρυγανιά ή ψωμί ή μακαρόνια ή ρύζι ή παξιμάδι) à60 γραμμάρια ψωμί μεσημέρι + 60 γραμμάρια ψωμί βράδυ ή 1 φλ. μακαρόνια/ρύζι μεσημέρι αλλά όχι το βράδυ (για βράδυ 60 γραμμάρια ψωμί)

 ü Λίπος (ελαιόλαδο) à όχι πάνω από 2 κουταλάκια της σούπας συνολικά/ ημέρα

ΠΡΩΙΝΟ:

-Γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά με:

 ü Δημητριακά ολικής αλέσεως (3 κουταλάκια της σούπας) ή
 ü Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως (1) ή
 ü Βρώμη (3 κουταλάκια της σούπας) ή
 ü Μούσλι (3 κουταλάκια της σούπας) ή
 ü 2 φρυγανιές με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή
 ü 1 φέτα ψωμί με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:

 ü Φρούτα π.χ. 2 δεκατιανό και 1-2 απογευματινό και κρακεράκια ολικής αλέσεως (2)

ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ:

 ü Γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει όριο στη ποσότητα των γευμάτων που καταναλώνουμε. Μπορούμε να κορεστούμε και με μία μικρή ποσότητα γεύματος. Απλά πολλές φορές το μυαλό μας μάς παίζει άτιμα παιχνίδια. Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τη ποσότητα των γευμάτων που συνηθίζαμε να τρώμε με αυτή που τείνουμε να τρώμε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διατροφής. ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΌ. Ο κάθε άνθρωπος είναι σε θέση να χάσει αρκετά κιλά. Ο κάθε άνθρωπος είναι δυνατός να προστατέψει τον εαυτό του, την εμφάνισή του και την υγεία του. Μην αφήνεται λοιπόν το μυαλό σας να κυριεύσει το “είναι” σας!

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΟ “ΕΙΝΑΙ” ΣΑΣ!

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...