Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

 


Το σουσάμι αποτελεί τον σπόρο ενός μονοετούς φυτού που λέγεται Sesamum Indicum και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, το σουσάμι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,  σίδηρο, σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές πρωτεΐνες που ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, το σουσάμι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, στη πρόληψη του καρκίνου, στη πρόληψη της οστεοπόρωσης και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Ακόμη, το σουσάμι μειώνει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις, στους μύες και τα οστά και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δερματοπαθειών.

Τέλος, το σουσάμι ενδυναμώνει τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στον ψευδάργυρο που περιέχει και που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του κολλαγόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως το έλαιο του σουσαμιού βελτιώνει τη στοματική υγεία.

Μπορείς να προσθέσεις το σουσάμι στο πρωινό σου σε συνδυασμό και με άλλους σπόρους όπως ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο. Μία ωραία πρόταση είναι: γάλα, δημητριακά, φέτες μπανάνας, σουσάμι, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο και σταφίδες.

Ένα γευστικό σνακ που μπορείς να απολαύσεις είναι τηγανητή μπανάνα χωρίς λάδι ή μπανάνα στον φούρνο με αντικολλητικό χαρτί και στο τέλος προσθέτεις μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Το σουσάμι μπορείς να το προσθέσεις στο ψωμί, σε αλμυρά αλλά και γλυκά κέικ, σε κουλουράκια κανέλας κ.ά.

Το πιο ενεργειακό σνακ, κυρίως για αθλητές, αλλά και για σένα που τρέχεις όλη μέρα να προλάβεις τις υποχρεώσεις σου είναι το παστέλι. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ οι θερμίδες του στα 50 γραμμάρια μπορεί να φθάσουν τις 300.

Φτιάξε το πιο γευστικό παστέλι με δύο υλικά:

·        250 γραμμάρια θυμαρίσιο μέλι

·        250 γραμμάρια σουσάμι

Εκτέλεση

·        Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάλε το σουσάμι και ψήσε στους 170 βαθμούς  Κελσίου, στον αέρα, έως ότου ροδίσει.

·        Σε βαθιά κατσαρόλα, βάλε το μέλι για να λιώσει και ρίξε μέσα το σουσάμι και ανακάτεψε έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρώς ροδοκόκκινο.

·        Σε ταψί με μαργαρίνη, απλώνεις το μείγμα.

·        Μόλις κρυώσει, κόβεις σε 10 κομμάτια και τυλίγεις με ζελατίνα.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

 


ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...