-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα,
μαζί με το κάλιο.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
1) Το
κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των
ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό
αυτό σύστημα.
2) Το
νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική
μεταφορά.
ΕΛΛΕΙΨΗ
-Σπάνια έλλειψη νατρίου
και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε
δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο
τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί
να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη
κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια.
Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο
έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική
οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση χλωρίου.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ
1)
Οι μέσες απαιτήσεις για το νάτριο
εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στα 500 mg/ ημέρα.
2)
Οι μέσες απαιτήσεις για το χλώριο είναι
περίπου 700 mg/
ημέρα.
3)
Η φυσιολογική πρόσληψη νατρίου (κυρίως
από το αλάτι) ποικίλλει από 2-14 γραμμάρια/ ημέρα.
4)
Η φυσιολογική πρόσληψη χλωρίου (κυρίως
από το αλάτι) είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του νατρίου.
ΠΗΓΕΣ
ΝΑΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟΥ
ΠΗΓΕΣ ΝΑΤΡΙΟΥ
|
ΠΗΓΕΣ ΧΛΩΡΙΟΥ
|
Αλάτι
|
Σπαράγγια
|
Τυρί γραβιέρα
|
Αντίδια
|
Φύκια
|
Βούτυρο
|
Θαλασσινά
|
Αγγούρι
|
Αλατισμένο
βούτυρο
|
Ψάρια
|
Ελιές αλατισμένες
|
Φακές
|
Τυρί φέτα
|
Μαρούλι
|
Σαρδέλες παστές
|
Γάλα
|
Ρύζι
|
Μπάμιες
|
Δημητριακά
|
Ελιές
|
Ντομάτες
|
|
Φύτρο σιταριού
|
***Τα
σνακς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερο πρόσθετο αλάτι απ’ ότι
τα φυσικά τρόφιμα.
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου