Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε Ή ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ

-Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε Ή ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ:

  ·        Διατηρεί την ακεραιότητα των μεμβρανών στα σωματικά κύτταρα.

  ·        Σαν αντιοξειδωτικό μπορεί να σταματήσει τις αντιδράσεις των ελεύθερων ριζών.


  ·        Οι αντιδράσεις της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες τω κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Για παράδειγμα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, των πνευμόνων κ.ά.

ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε

  ·        Φυτικά έλαια όπως έλαιο φύτρου σιταριού, ελαιόλαδο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο.
  ·        Μαργαρίνη
  ·        Φυστικοβούτυρο
  ·        Δημητριακά ολικής αλέσεως
  ·        Λιπαρά ψάρια και κρέατα
  ·        Όσπρια

  ·        Ορισμένα φρούτα και λαχανικά
  ·        Ηλιόσπορος
  ·        Αμύγδαλα
  ·        Καρύδια


ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


  ·        Υπάρχουν σημαντικές απώλειες βιταμίνης Ε από τα φυτικά έλαια κατά το μαγείρεμα.

  ·        Σημαντικές απώλειες από τα τρόφιμα συμβαίνουν κατά την αποθήκευση και το μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη Ε δεν είναι πολύ σταθερή.


  ·        Απώλειες συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων, ειδικά εάν υπάρχει σημαντική έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία και οξυγόνο.


ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


  ·        Η έλλειψη βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Οι μόνοι που παρουσιάζουν έλλειψη είναι εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή δυσαπορρόφηση όπως η κυστική ίνωση, η χρόνια χολόσταση κ.ά. Τα συμπτώματα είναι συνήθως η μυϊκή αδυναμία, η μυοπάθεια (πόνος των σκελετικών μυών), η αναιμία κυρίως στα βρέφη, νευρολογικά προβλήματα όπως η έλλειψη συντονισμού των άκρων κ.ά.


ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


  ·        Προσλήψεις 17-40 mg/ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

  ·        Μία αυξημένη τάση για αιμορραγία έχει οδηγήσει στην κατοχύρωση ανώτατου επιπέδου πρόσληψης για την α- τοκοφερόλη ως συμπλήρωμα για του ενήλικες στα 1000mg. Εκτός από την τάση για αιμορραγία παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, μετεωρισμός (συσσώρευση αερίων στο έντερο), μειωμένη δυνατότητα πήξης αίματος κ.ά.      


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


Ενήλικες άντρες
15 mg/ ημέρα
Ενήλικες γυναίκες
15 mg/ ημέρα
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ενήλικες γυναίκες
15 mg/ ημέρα
Κατά την διάρκεια θηλασμού
Ενήλικες γυναίκες
19 mg/ ημέρα


Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :