Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε Ή ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ

-Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε Ή ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ:

  ·        Διατηρεί την ακεραιότητα των μεμβρανών στα σωματικά κύτταρα.

  ·        Σαν αντιοξειδωτικό μπορεί να σταματήσει τις αντιδράσεις των ελεύθερων ριζών.


  ·        Οι αντιδράσεις της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες τω κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Για παράδειγμα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, των πνευμόνων κ.ά.

ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε

  ·        Φυτικά έλαια όπως έλαιο φύτρου σιταριού, ελαιόλαδο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο.
  ·        Μαργαρίνη
  ·        Φυστικοβούτυρο
  ·        Δημητριακά ολικής αλέσεως
  ·        Λιπαρά ψάρια και κρέατα
  ·        Όσπρια

  ·        Ορισμένα φρούτα και λαχανικά
  ·        Ηλιόσπορος
  ·        Αμύγδαλα
  ·        Καρύδια


ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


  ·        Υπάρχουν σημαντικές απώλειες βιταμίνης Ε από τα φυτικά έλαια κατά το μαγείρεμα.

  ·        Σημαντικές απώλειες από τα τρόφιμα συμβαίνουν κατά την αποθήκευση και το μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη Ε δεν είναι πολύ σταθερή.


  ·        Απώλειες συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων, ειδικά εάν υπάρχει σημαντική έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία και οξυγόνο.


ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


  ·        Η έλλειψη βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Οι μόνοι που παρουσιάζουν έλλειψη είναι εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή δυσαπορρόφηση όπως η κυστική ίνωση, η χρόνια χολόσταση κ.ά. Τα συμπτώματα είναι συνήθως η μυϊκή αδυναμία, η μυοπάθεια (πόνος των σκελετικών μυών), η αναιμία κυρίως στα βρέφη, νευρολογικά προβλήματα όπως η έλλειψη συντονισμού των άκρων κ.ά.


ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


  ·        Προσλήψεις 17-40 mg/ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

  ·        Μία αυξημένη τάση για αιμορραγία έχει οδηγήσει στην κατοχύρωση ανώτατου επιπέδου πρόσληψης για την α- τοκοφερόλη ως συμπλήρωμα για του ενήλικες στα 1000mg. Εκτός από την τάση για αιμορραγία παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, μετεωρισμός (συσσώρευση αερίων στο έντερο), μειωμένη δυνατότητα πήξης αίματος κ.ά.      


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε


Ενήλικες άντρες
15 mg/ ημέρα
Ενήλικες γυναίκες
15 mg/ ημέρα
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ενήλικες γυναίκες
15 mg/ ημέρα
Κατά την διάρκεια θηλασμού
Ενήλικες γυναίκες
19 mg/ ημέρα


Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...