Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ Ω-3 ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια
mg ανά 100 γραμμάρια ωμού ψαριού
Αυγοτάραχο

2345
Σκουμπρί Ατλαντικού

2299
Ρέγκα Ειρηνικού

1658
Ρέγκα Ατλαντικού

1571
Σκουμπρί Ειρηνικού και γλυκού νερού

1441
Σολομός chinook

1355
Σκουμπρί Ισπανίας

1341
Τόνος, κοινός

1173
Σολομός κόκκινος

1172
Σολομός ροζ

1005
Καρχαρίας

843
Σολομός coho

814
Γοφάρι

771
Λαβράκι

754
Αθερίνα

693
Στρείδια Ειρηνικού

688
Ξιφίας

639
Σολομός chum

627
Λαβράκι γλυκού νερού

595
Πέστροφα

568
Καλαμάρι

488
Γαρίδα

480
Μύδια

441
Αστακός

373
Καβούρι snow

372
Βακαλάος των βράχων

345
Λυθρίνι

325
Καβούρι (blue)

320
Σαργός

311
Πέρκα Ατλαντικού

291
Σφυρίδα

256
Τόνος κιτρινωπός

218
Γάδος Ειρηνικού
215
Χτένι

198
Μπακαλιάρος

185
Γάδος Ατλαντικού

184
Καραβίδα

173
Χέλι

147
Χταπόδι

157
Αχιβάδες

142
Ψάρια σε κονσέρβα

mg ανά 100 γραμμάρια ωμού ψαριού
Αντσούγιες σε ελαιόλαδο στραγγισμένες

2055
Ρέγκα Ατλαντικού παστή

1389
Σολομός ροζ με το ζουμί και τα κόκαλα

1651
Σαρδέλες Ειρηνικού σε σάλτσα  ντομάτας, στραγγισμένες, χωρίς τα κόκαλα

1604
Τόνος άσπρος σε νερό (στραγγισμένος)

706
Τόνος σε σογιέλαιο (στραγγισμένος)

128
Τόνος σε νερό (στραγγισμένος)

111
Σολομός κόκκινος

1156

ΠΗΓΗ: Jean Carper, 2010: Οι σωστές τροφές είναι φάρμακα.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :