Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή μιας γυναίκας. Διαρκεί 40 εβδομάδες ή 180 ημέρες περίπου. Στο σώμα της εγκύου συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν:

  1)    Στην προετοιμασία της μητέρας για τον τοκετό και το θηλασμό.

  2)    Στη ρύθμιση του μεταβολισμού των εγκύων.

  3)    Στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου.

ΜΗΤΡΑ

Η μήτρα υφίσταται τέτοιες αλλαγές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε αφενός μεν να μπορεί να φιλοξενήσει το συνεχώς αναπτυσσόμενο έμβρυο και αφετέρου δε να προετοιμασθεί για την έξοδο του εμβρύου στην ώρα του τοκετού. Στο τέλος της εγκυμοσύνης, το μήκος της μήτρας είναι 35 εκατοστά και έχει διάμετρο 23 εκατοστά και ζυγίζει ένα κιλό περίπου σε αντίθεση με τη μήτρα μιας μη εγκυμονούσας γυναίκας που ζυγίζει 65 γραμμάρια.

ΤΡΑΧΗΛΟΣ

Ο τράχηλος υπερτρέφεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, γίνεται πιο μαλακός στη σύσταση, λόγω της αυξημένης αγγείωσης και της αύξησης του μεγέθους των αδένων του.

ΜΑΣΤΟΙ

Η επίδραση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πάχυνση του δέρματος των θηλών και διάταση των εκφορητικών πόρων του μαστού κάτω από τις θηλές.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο βασικός μεταβολισμός αυξάνει κατά 15-20%, λόγω κυρίως αυξημένων αναγκών του συστήματος πλακούντα – μήτρας σε οξυγόνο, καθώς και του αυξημένου καρδιακού έργου της μητέρας. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα περίπου 5 με 6 ημέρες μετά τον τοκετό.
Οι ανάγκες της γυναίκας σε θερμίδες αυξάνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια φυσιολογική έγκυος χρειάζεται στην αρχή της εγκυμοσύνης κατά μέσο όρο 50-100 θερμίδες επιπλέον, που αυξάνονται σε 200-300 θερμίδες επιπλέον στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Από τις θερμίδες που είναι απαραίτητες για το έμβρυο, κατά το τρίτο τρίμηνο, το 50-70% προέρχεται από γλυκόζη, το 20% από αμινοξέα και το υπόλοιπο από λίπος.
Η έγκυος γυναίκα χρειάζεται να λαμβάνει βιταμίνες και μέταλλα, απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και τη φυσιολογική εξέλιξη του εμβρύου. Η συνήθης διατροφή περιέχει επαρκείς ποσότητες για τα περισσότερα απ’ αυτά τα στοιχεία, εκτός από τον σίδηρο και ίσως το ασβέστιο, όπου υπάρχει κάποιος κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης με τη συνήθη διατροφή, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Η αύξηση του βάρους της εγκύου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 17 κιλών, με μέσο όρο τα 12 κιλά.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

         Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εκκρίνονται περισσότερες από 30 διαφορετικές ορμόνες. Οι περισσότερες ορμόνες είναι πρωτεΐνες ή στεροειδή, οι οποίες συντίθενται από πρόδρομες ουσίες, όπως τα αμινοξέα και η χοληστερόλη.
 Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες που προκαλούν σημαντικές επιδράσεις στο σώμα της γυναίκας. Η κύρια δράση της προγεστερόνης συνίσταται στην χαλάρωση των μυών της μήτρας, ώστε αυτή να μπορεί να μεγαλώνει καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο. Οι επιδράσεις της προγεστερόνης περιλαμβάνουν την προώθηση εναπόθεσης λίπους στο σώμα της γυναίκας, προετοιμάζοντάς το κατ’ αυτό τον τρόπο για το θηλασμό.
Τα οιστρογόνα, επίσης αυξάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο ρόλος τους συνίσταται στην προώθηση της ανάπτυξης και τον έλεγχο της λειτουργίας της μήτρας. Επιπλέον, καθιστούν πιο χαλαρό το συνδετικό ιστό, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο τοκετός και τέλος, ευνοούν τη κατακράτηση νερού στους ιστούς, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα, κυρίως των κάτω άκρων.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :