Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Ή ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Το ισορροπημένο αθλητικό διαιτολόγιο (κατανομή σε μακροθρεπτικά συστατικά: 60-70% υδατάνθρακες, 10-15% πρωτεΐνες, 20-25% λίπη) προϋποθέτει εφαρμογή για μακρύ χρονικό διάστημα, για να είναι αποτελεσματικό. Το προαγωνιστικό γεύμα πρέπει και αυτό να συνεισφέρει στην πλήρωση του γλυκογόνου σε μια προσπάθεια για την βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Εάν το γεύμα περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, τότε βοηθά στην περαιτέρω αύξηση του ηπατικού και του μυϊκού γλυκογόνου. Έχει αποδειχθεί από τους ειδικούς ότι η νηστεία πριν τον αγώνα οδηγεί σε μείωση της αθλητικής απόδοσης. Άρα, είναι σημαντικό ο αθλητής να έχει ισορροπημένα, διατροφικά γεύματα πριν την προπόνηση ή τον αγώνα. Το γεύμα αυτό πρέπει να περιέχει την απαιτούμενη ενέργεια και υδατάνθρακες για να υποστηρίζει τις μεταβολικές απαιτήσεις της άσκησης, να καταναλωθεί έγκαιρα για να δοθεί χρόνος για την πέψη και την απορρόφηση, να είναι εύπεπτο και αποδεκτό από τον αθλητή. (Sherman et al., 1989, Sherman et al., 1991, Wright et al., 1991)
Γεύματα που περιέχουν 1-2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους υδατανθράκων και καταναλώνονται μία ώρα πριν από την άσκηση, σε μορφή ροφήματος, και γεύματα που περιέχουν μέχρι και 4,5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους και καταναλώνονται 3-4 ώρες πριν, έχει βρεθεί από τους ειδικούς ότι αυξάνουν την αθλητική απόδοση. Ο γλυκαιμικός δείκτης των υδατανθράκων που θα επιλεγούν δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι η τελευταία κατανάλωση της τροφής θα γίνει τουλάχιστον μία ώρα πριν την άσκηση σε μορφή ροφήματος, ενώ το τελευταίο γεύμα θα καταναλωθεί 3-4 ώρες πριν την άσκηση. (Sherman et al., 1989, Sherman et al., 1991, Wright et al., 1991)

ΠΗΓΗ:

1.   Sherman W.N. Peden M.C. &Wright D., 1991. Carbohydrate feedings 1h before exercise improves cycling performance. American Journal of Clinical Nutrition, 54:866
2.   Sherman W.M., Brodowicz G, Wright D.A., Allen W.K., Simonsen J. & Dembach A., 1989. Effects of 4h pre-exercise carbohydrate feedings on cycling performance. Medicine & Science in Sports and Exercise, 21(5):598
3.   Wright D.A., Sherman W.M. 7 Dernbach A.R., 1991. Carbohydrate feedings before, during or in combination improve cycling endurance performance. Journal of Applied Physiology, 71(3):1082

 Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...