Ο στόχος των διαιτητικών πρακτικών
κατά την προετοιμασία για έναν αγώνα είναι να προληφθούν κάποιοι παράγοντες οι
οποίοι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αθλητική απόδοση κατά την διάρκεια του
αγώνα. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν την εξάντληση των αποθεμάτων του
γλυκογόνου από τον ασκούμενο μυ, την υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης
αίματος), την «κεντρική κόπωση» μέσω νευροδιαβιβαστών, την υποθερμία, την
αφυδάτωση, την υπονατριαιμία (χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα) και τις
γαστρεντερικές διαταραχές. Το αν θα εμφανιστούν τα προβλήματα αυτά κατά την
διάρκεια ενός αγώνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ένταση και η
διάρκεια της άσκησης, αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλητή, και
ιδίως τη διατροφική και την προπονητική του κατάσταση. Η κατάλληλα σχεδιασμένη
διατροφή πριν, κατά την διάρκεια και μετά από έναν αγώνα αποτελεί αναπόσπαστο
στοιχείο της γενικότερης προετοιμασίας ενός αθλητή.
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου