Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

                

Η σωστή διατροφή μαζί με την κατάλληλη προπόνηση και ψυχολογία είναι οι τρεις κυριότεροι παράγοντες για να πετύχει ένας καλαθοσφαιριστής αυτό που ονομάζεται <<φυσική κατάσταση>> υψηλού επιπέδου. (Ταυρόπουλος, Δεδούκος, 1990)
Η διατροφή του μπασκετμπολίστα δεν διαφέρει σημαντικά από την διατροφή των άλλων αθλητών των ομαδικών αθλημάτων αλλά έχει σημαντικές διαφορές από την διατροφή των αθλητών ατομικών αθλημάτων. (Ταυρόπουλος, Δεδούκος, 1990)
Ένας μπασκετμπολίστας χρειάζεται πολλούς υδατάνθρακες, αρκετές πρωτεΐνες, λίγα λίπη, πολύ νερό, αρκετές φυτικές ίνες και μέτριες ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής. (Ταυρόπουλος, Δεδούκος, 1990)
Η διατροφή ενός μπασκετμπολίστα θα πρέπει να αποτελείται από φυτικές τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για να βρίσκεται ο οργανισμός του σε καλή κατάσταση. (Ταυρόπουλος, Δεδούκος, 1990)
Στο μπάσκετ, οι αθλητές εκτελούν πολλά διαφορετικά είδη άσκησης, όπου η ένταση αλλάζει ανά πάσα στιγμή. Η ασυνεχής άσκηση καθιστά την εμφάνιση της κούρασης τελείως απρόβλεπτη χρονικά, αλλά και διαφορετική για τον κάθε παίκτη. (Χασαπίδου, Φαχαντίδου, 2002)
Για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε την εμφάνιση της κούρασης πρέπει να κατανοήσουμε τη φύση των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην καλαθοσφαίριση και γενικά στα ομαδικά αθλήματα. Τα κυρίαρχα καύσιμα είναι οι υδατάνθρακες και τα λίπη, είτε αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα στον ασκούμενο μυ, είτε φθάνουν στον μυ με την κυκλοφορία του αίματος. (Χασαπίδου, Φαχαντίδου, 2002)Η χρησιμότητα των πρωτεϊνών είναι ακόμα ασαφής, όμως έρευνες συνεχούς άσκησης σε σταθερή ένταση,  έχουν δείξει ότι στο μπάσκετ η οξείδωση των πρωτεϊνών επιφέρει το 10% των συνολικών χρησιμοποιούμενων καυσίμων (Balsom, 1995).
Σύμφωνα με τα καύσιμα που απαιτούνται στην  καλαθοσφαίριση και γενικά στα ομαδικά αθλήματα, μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες πρέπει να αποτελεί την βάση της διατροφής των αθλητών των ομάδων (Χασαπίδου, Φαχαντίδου, 2002). Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και επιστήμονες που μέτρησαν την συνολική διανυόμενη απόσταση αθλητών που είχαν καταναλώσει υπερυδατανθρακικά γεύματα, σε σύγκριση με άλλους που είχαν καταναλώσει γεύματα μέτριας ποσότητας υδατανθράκων (Saltin, 1973).
Άλλοι ερευνητές έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα μετρώντας την συνολική διανυόμενη απόσταση αθλητών που πριν τον αγώνα είχαν σχεδόν γεμάτες δεξαμενές γλυκογόνου, εις βάρος αυτών που είχαν μισογεμάτες ή σχεδόν άδειες δεξαμενές καυσίμων (Burke et al., 1982). Τέλος, όταν αναφερόμαστε σε ομαδικά αθλήματα δεν πρέπει να ξεχνάμε τον διαφορετικό ρόλο άρα και τις ξεχωριστές διατροφικές απαιτήσεις που έχουν κάποιοι παίκτες διαφορετικών θέσεων (Χασαπίδου, Φαχαντίδου, 2002).

ΠΗΓΕΣ:

1.    Μαρία Χασαπίδου, Άννα Φαχαντίδου, 2002. “Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό”
2.    Balsom P.D., 1995. High intensity intermittent exercise: performance and metabolic responses with very high intensity short duration periods. Doctoral Thesis, Karolinska Institutet, Sweden.
3.    Saltin B., 1973. Metabolic fundamentals in exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 5:137-46.
4.    Ταυρόπουλος Π., Δεδούκος Σ., 1990. <<Η φυσική κατάσταση στο μπάσκετ- Μπωλ.
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :