Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ)

ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ
Από την ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών
·        Ψωμί ολικής αλέσεως
·        Δημητριακά ολικής αλέσεως
·        Ρύζι ολικής αλέσεως
·        Ζυμαρικά
·        Όσπρια
Από την ομάδα των φρούτων
·        Όλα τα φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα)
·        Φρουτοχυμοί
Από την ομάδα των λαχανικών
·        Φρέσκα λαχανικά
·        Κατεψυγμένα λαχανικά
·        Κονσερβοποιημένα λαχανικά
·        Χυμός λαχανικών
Από την ομάδα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων
·        Γάλα 1% λιπαρά
·        Τυρί χωρίς λιπαρά
·        Μυζήθρα χαμηλών λιπαρών
·        Γιαούρτι χωρίς λιπαρά
Από την ομάδα του κρέατος, πουλερικών, ψαριών
·        Μαλάκια
·        Τόνος σε νερό
·        Στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα
·        Γαλοπούλα χωρίς πέτσα
·        Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
·        Ασπράδι αυγού
Από την ομάδα των λιπών
·        Κέτσαπ, μουστάρδα, 
μαγιονέζα και 
σάλτσα (dressing) χωρίς λίπος
·        Ελιές
Μικτά τρόφιμα
·        Μακαρόνια με 
κόκκινη σάλτσα
·        Σαλάτα χορταρικών
 με ελαφριά σάλτσα
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ
Από την ομάδα του ψωμιού
·        Επεξεργασμένα δημητριακά
·        Κέικ
·        Άσπρο ρύζι
·        Κράκερ
·        Ποπ κορν
·        Πατατάκια
Από την ομάδα των φρούτων
·        Κοκτέιλ φρούτων
·        Αναψυκτικά
·        Κονσερβοποιημένα φρούτα 
με σιρόπι
Από την ομάδα των λαχανικών
·        Αβοκάντο
·        Πατατοσαλάτα
·        Κονσερβοποιημένος 
ντοματοχυμός
Από την ομάδα του γάλατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων
·        Γάλα 2% λιπαρά
·        Μυζήθρα 4% λιπαρά
·        Γιαούρτι φρούτων με
 χαμηλά λιπαρά
·        Τυρί και κρέμα τυριού 
με χαμηλά λιπαρά
·        Παγωτά χαμηλά λιπαρά
·        Milk shakes χαμηλά λιπαρά
Από την ομάδα του κρέατος, πουλερικών, ψαριών
·        Τόνος σε λάδι
·        Φτερό κοτόπουλου
·        Γαλοπούλα με πέτσα
·        Μπριζόλα χοιρινή
 ή μοσχαρίσια
Από την ομάδα του λίπους
·        Φιστίκια
·        Φυστικοβούτυρο
·        Μαγιονέζα και μαργαρίνη 
με χαμηλά λιπαρά
·        Σπορέλαια
·        Σάλτσα σόγιας
·        Ποπ κορν
·        Πατατάκια
Μικτά τρόφιμα
·        Πίτσα με τυρί
·        Σαλάτα του σεφ 
με χαμηλά λιπαρά
·        Σάντουιτς με ψητό μοσχάρι ή 
με τόνο ή με κοτόπουλο
·        Μακαρόνια με κεφτεδάκια
ΣΠΑΝΙΑ
Από την ομάδα ψωμιού και δημητριακών (ανήκουν και στην κατηγορία του λίπους)
·        Μηλόπιτα
·        Μπισκότα σοκολάτας
·        Μπουγάτσα
·        Τηγανητές πατάτες
·        Τυρόπιτα
Από την ομάδα φρούτων
·        Καρύδα
Από την ομάδα λαχανικών
·        Λαχανικά με σάλτσα
Από την ομάδα γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
·        Πλήρες γάλα+ γιαούρτι
·        Κρέμα τυριού
·        Παγωτά
·        Τυρόπιτα
Από την ομάδα του κρέατος, πουλερικών, ψαριών
·        Τηγανητό κοτόπουλο
·        Τηγανητά ψάρια
·        Τηγανητό αρνί
·        Τηγανητό μοσχάρι
·        Τηγανητό χοιρινό
·        Τηγανητό συκώτι
·        Λουκάνικα
Από την ομάδα των λιπών
·        Βούτυρο
·        Μαργαρίνη
Μικτά τρόφιμα
·        Μακαρόνια με τυρί
·        Πίτσα
·        Hamburger
·        Λουκάνικο
·        Γλυκά

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :