ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
-Στην ενήλικο γυναίκα, η ποσότητα του ασβεστίου
είναι περίπου 1000-1500 γραμμάρια και το 99% αυτής βρίσκεται υπό τη μορφή
κρυστάλλων στα οστά. Με τη συνήθη διατροφή, η γυναίκα προσλαμβάνει 1 γραμμάριο
ασβεστίου. Από αυτή την ποσότητα, με ενεργητική απορρόφηση από το ανώτερο τμήμα
του λεπτού εντέρου εισέρχονται στη κυκλοφορία 200-250 mg.
-Από την αρχή τη εγκυμοσύνης, η απορρόφηση του
ασβεστίου αυξάνεται για να γίνει σχεδόν διπλάσια στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,
οπότε και οι απαιτήσεις του εμβρύου είναι πολύ μεγαλύτερες. Ακόμη, μειώνεται η
απέκκριση του ασβεστίου, ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο. Έτσι, με τη σωστή
διατροφή, οι ανάγκες της εγκύου καλύπτονται χωρίς να χρειάζεται επιπλέον
χορήγηση ασβεστίου.
-Αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων,
που είναι καλή πηγή ασβεστίου, είναι απαραίτητη ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις
σε ασβέστιο (1000 mg/
ημέρα δηλαδή 3 μερίδες γαλακτοκομικών).
-Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε διαιτολόγια που
είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, γιατί οδηγούν σε αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου από
τα ούρα.
-Προσοχή χρειάζονται οι γυναίκες που ακολουθούν
χορτοφαγικές δίαιτες.
-Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά και λαχανικά, που
περιέχουν φυτικές ίνες και άλατα του φυτικού και οξαλικού οξέος, μειώνουν την
απορρόφηση του ασβεστίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η χορήγηση
συμπληρώματος ασβεστίου.
-Το μητρικό γάλα περιέχει περίπου 350 mg/L ασβεστίου και ένα νεογνό που
ζυγίζει 3 κιλά χρειάζεται 1-1,5 λίτρο γάλακτος/ εβδομάδα, ποσότητα που αυξάνει
με τη πάροδο της ηλικίας.
-Στη περίοδο της λοχείας, η μητέρα χρειάζεται εκτός της
σωστής διατροφής, και συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου από το στόμα. Η ημερήσια
επιπλέον χορήγηση 200-300 mg
ασβεστίου καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες του θηλασμού.
ΠΗΓΕΣ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
1) Σολομός
2) Σαρδέλες
3) Θαλασσινά
όπως μύδια, στρείδια
4) Γάλα
5) Γαλακτοκομικά
προϊόντα (τυρί, γιαούρτι)
6) Λαχανικά
όπως γογγύλια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι
7) Όσπρια
8) Ορισμένα φρούτα
9) Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμοί
φρούτων και το ψωμί
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου