Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΛΙΟ

-Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  1)    Καθορίζει την οσμωτική πίεση και το ισοζύγιο των ηλεκτρολυτών.

 2)    Η σημασία του καλίου στη φυσιολογία του οργανισμού αφορά σε πολλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του νεφρικού, του πεπτικού, του ενδοκρινικού.

  3)    Έχει μεγάλη σημασία στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων και της μυϊκής λειτουργίας.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

  1)    Υψηλή πρόσληψη καλίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει στην υπερκαλιαιμία, η οποία μπορεί να προκληθεί λόγω βαρέως τραυματισμού ή βαριάς λοίμωξης, λόγω παρουσίας μεταβολικής οξέωσης, νόσου του Addison (ανεπάρκεια αλδοστερόνης) και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

  2)    Η κατάχρηση συμπληρωμάτων καλίου επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων καλίου στον οργανισμό.

  3)    Τα αυξημένα επίπεδα καλίου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΛΙΟΥ

-Υποκαλιαιμία (είτε από υπερβολική πρόσληψη καλίου από τα κύτταρα είτε από εξάντληση καλίου από το σώμα). Η υπερέκκριση ινσουλίνης, η αύξηση κατεχολαμινών, το σύνδρομο Cushing (αύξηση στεροειδών), τα διουρητικά αυξάνουν την απώλεια καλίου. Η χρόνια νεφρική νόσος, η διάρροια, ο έμετος και η κατάχρηση υπακτικών μπορεί να οδηγήσουν σε υποκαλιαιμία. Τα συμπτώματα είναι διαταραχές στο μυϊκό και νευρικό σύστημα καθώς και της καρδιακής, νεφρικής και μεταβολικής λειτουργίας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΙΟ

-Οι απαιτήσεις των ενηλίκων για κάλιο εκτιμάται πως ανέρχονται στα περίπου 2 γραμμάρια/ ημέρα αλλά και η ημερήσια κατανάλωση των 3.5 γραμμαρίων δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, η ημερήσια κατανάλωση >5.9 γραμμαρίων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τα  άτομα με ανεπαρκή νεφρική λειτουργία.

ΠΗΓΕΣ


  1)    Όσπρια

  2)    Ξηροί καρποί

  3)    Ξερά και φρέσκα φρούτα κυρίως μπανάνα, πεπόνι, αβοκάντο, ακτινίδιο


  4)    Πατάτες

  5)    Σπανάκι

  6)    Δημητριακά

  7)    Γαλακτοκομικά προϊόντα

  8)    Κρέας

  9)    Ψάρι

***Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών πετυχαίνουν προσλήψεις που ξεπερνούν τα 6 γραμμάρια καλίου/ ημέρα.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :