Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ή ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Η γρήγορη αναπλήρωση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου μετά την άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς αθλητές και ιδιαίτερα για αυτούς που συμμετέχουν σε επαναλαμβανόμενους συχνούς αγώνες (τουρνουά). Η αναπλήρωση του γλυκογόνου πρέπει να γίνει αμέσως μετά την άσκηση για καλύτερα αποτελέσματα. Μελέτες για την επανασύνθεση του γλυκογόνου μετά την άσκηση έχουν δείξει ότι αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσληψη 0,75-1,6 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε ώρα, για 4 ώρες μετά την άσκηση, ενώ μία άλλη μελέτη έδειξε ότι μπορούν να καταναλωθούν και μικρότερες ποσότητες υδατανθράκων κάθε 15 λεπτά. (Ivi et al., 1988)
Μελέτες σχετικά με την σύνθεση των υδατανθράκων έδειξαν ότι δεν επηρεάζεται η αναπλήρωση, δηλαδή δεν βρέθηκαν διαφορές μεταξύ απλών και σύνθετων υδατανθράκων για τις πρώτες 24 ώρες μετά την άσκηση, αλλά δίαιτες πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες (70%), οδήγησαν σε αυξημένη σύνθεση γλυκογόνου μετά από 48 ώρες. Η Burke και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αύξησαν την σύνθεση του μυϊκού γλυκογόνου 24 ώρες μετά την άσκηση σε σύγκριση με τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (Burke, 2001). (Ivi et al., 1988)

ΠΗΓΕΣ:
1.   Burke L.M., Cox G.R., Cummings N.K. and Desbrow B., 2001. Guidelines for dialy carbohydrate intake. Do athletes achieve them? Sports Med. 31:267-269
2.   Ivi J.L, Katz A.L., Cutter C.L., Sherman W.A. & Coyle E.F., 1988. Muscle glycogen synthesis after exercise effect on time of carbohydrate ingestion, Journal of Applied Physiology, 64(4):1480.
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...