Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn)

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

  1)    Έχει καταλυτική, δομική και ρυθμιστική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

  2)    Συμμετέχει σε έναν μεγάλο αριθμό ενζύμων.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ

-Σπάνια είναι η έλλειψη ψευδαργύρου μα συχνή είναι η οριακή του ανεπάρκεια, η διάγνωση της οποίας είναι δύσκολη.

-Συμπτώματα από βαριά ανεπάρκεια ψευδαργύρου:

  1)    Καθυστερημένη ανάπτυξη

  2)    Σκελετική και σεξουαλική ανωριμότητα

  3)    Νευροψυχιατρικές διαταραχές

  4)    Δερματίτιδα

  5)    Αλωπεκία

  6)    Διάρροια

  7)    Αυξημένη επιρρέπεια στις λοιμώξεις

  8)    Απώλεια όρεξης

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Βρέφη (για τους πρώτους 6 μήνες - επαρκής πρόσληψη)
2 mg/ ημέρα
Βρέφη (7-12 μηνών)

3 mg/ ημέρα

Παιδιά (1-3 ετών)

3 mg/ ημέρα

Παιδιά (4-8 ετών)

5 mg/ ημέρα

Αγόρια στην εφηβεία (9-13 ετών)
8 mg/ ημέρα

Αγόρια στην εφηβεία (14-18 ετών)
9 mg/ ημέρα

Ενήλικες γυναίκες (>19 ετών)

8 mg/ ημέρα

Έγκυες γυναίκες (<18 ετών)

13 mg/ ημέρα

Έγκυες γυναίκες (19-50 ετών)

11 mg/ ημέρα

Θηλάζουσες γυναίκες (<18 ετών)

14 mg/ ημέρα

Θηλάζουσες γυναίκες (19-50 ετών)
12 mg/ ημέρα


ΠΗΓΕΣ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ

  1)    Συκώτι

  2)    Βοδινό

  3)    Αρνί

  4)    Χοιρινό

  5)    Κοτόπουλο

  6)    Μπακαλιάρος

  7)    Γλώσσα

  8)    Μύδια

  9)    Στρείδια

  10)   Όσπρια

  11)   Καβούρια

  12)   Αυγά

  13)   Τυρί

  14)    Σιτάλευρο

  15)    Γάλα

  16)     Γιαούρτι

  17)   Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  18)    Ρύζι

  19)    Πατάτες

***πλούσιες πηγές είναι το κρέας, συκώτι, θαλασσινά

***φτωχές πηγές είναι τα δημητριακά, τα προϊόντα ολικής άλεσης κλπ.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...