Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ή ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Οι ενδογενείς αποθήκες υδατανθράκων θα εξαντληθούν κατά την διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Συνεπώς, οι υδατάνθρακες  πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης για να βελτιωθεί τόσο η απόδοση, όσο και η αντοχή του αθλητή. Σημαντική βελτίωση στην αντοχή έχει παρατηρηθεί όταν οι αθλητές καταναλώνουν 0,5-1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους υδατανθράκων κάθε μία ώρα της άσκησης. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων γίνεται με τη μορφή ροφημάτων που περιλαμβάνουν κυρίως γλυκόζη και πολυμερή της γλυκόζης (μαλτοδεξτρίνες), ενώ η φρουκτόζη δεν ενδείκνυται. (Coyle et al., 1986, Doyle et al., 1996)
Η κατανάλωση υδατανθρακούχων ροφημάτων είναι επιβεβλημένη κατά την διάρκεια αθλημάτων αντοχής. Η κατανάλωση υδατανθράκων σε στερεά μορφή δεν ενδείκνυται. Η κατανάλωση υδατανθράκων σε στερεά μορφή σε σύγκριση με την υγρή μορφή έχει βρεθεί σε μελέτες ότι δεν διαφέρει όσον αφορά την επίδρασή της στην αντοχή ή στην απόδοση του αθλητή. Ωστόσο, η κατανάλωση ροφημάτων από τον αθλητή έχει επιπλέον και το πλεονέκτημα της ενυδάτωσης, ιδίως όταν η άσκηση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η σύνθεση του ροφήματος πρέπει να είναι αυτή που θα προσφέρει ισορροπία μεταξύ των αναγκών του αθλητή σε υδατάνθρακες και της γαστρικής εκκένωσης και απορρόφησης. Τα αθλητικά ροφήματα πρέπει να περιέχουν 6-8% υδατάνθρακες. (Coyle et al., 1986, Doyle et al., 1996)

ΠΗΓΕΣ:

1.    Coyle E.F., Coggan A.R., Hemmert M.K. &Ivy J.L., 1986. Muscle glycogen utilization during prolonged strenuous exercise when fed carbohydrates. Journal of Applied Physiology, 6(1):165
2.    Doyle J.A. &Eliot M.B., 1996. Distance running performance is improved with carbohydrate intake. Medicine & Science in Sports and Exercise, 28(5):S129

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :