Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ο οργανισμός των εφήβων μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξή του τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, αζώτου και ψευδαργύρου κατά την εφηβική ηλικία σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο της ζωής. Οι απαιτήσεις των εφήβων σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία) πρέπει να καθορίζονται έτσι ώστε:

Α) να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός αύξησης και ανάπτυξης και

Β) να διατηρηθεί ένα ιδανικό επίπεδο υγείας.

Οι έφηβοι, λόγω των αυξημένων απαιτήσεών τους σε ενέργεια, έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θειαμίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη (οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη μεταφορά ενέργειας). Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι πάρα πολύ σημαντική προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά και ομαλά τα οστά. Για τις περισσότερες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, Ε, C, B6, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, οι απαιτήσεις των εφήβων, ιδιαίτερα στη δεύτερη εφηβική ηλικία (μετά την ηλικία των 15 ετών), είναι οι ίδιες μ’ αυτές των ενηλίκων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι έφηβοι πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσέ γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί). Οι απαιτήσεις των εφήβων σε σίδηρο διπλασιάζονται και πιο συγκεκριμένα από περίπου 0,7-0,9 mg Fe/ ημέρα που είναι πριν από την εφηβεία φτάνουν στα 2,2 mg ή ακόμα και περισσότερο στις κοπέλες που έχουν μεγάλη εμμηνορρυσία. Παρακάτω αναφέρονται οι καθημερινές αυξήσεις στην περιεκτικότητα του σώματος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά λόγω ανάπτυξης.

Θρεπτικό συστατικό
Φύλο
Μέσος όρος για τη περίοδο 10-20 ετών (mg)
Στο μέγιστο του ρυθμού ανάπτυξης (mg)
Ασβέστιο
Αγόρια
210
400

Κορίτσια
110
240
Σίδηρος
Αγόρια
0,57
1,1

Κορίτσια
0,23
0,9
Άζωτο
Αγόρια
320
610 (3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης)

Κορίτσια
160
360 (3,8 γραμμάρια πρωτεΐνης)
Ψευδάργυρος
Αγόρια
0,27
0,50

Κορίτσια
0,18
0,31
Μαγνήσιο
Αγόρια
4,4
8,4

Κορίτσια
2,3
5,0

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...