Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Με τον όρο παγκρεατίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του παγκρέατος. Το πάγκρεας αποτελεί βασικό όργανο στην πέψη του οργανισμού και βρίσκεται πίσω από το στομάχι, στο άνω μέρος της κοιλίας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1)    Αποφυγή τηγανητών φαγητών

2)    Μείωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως τυριά, αυγά, γλυκά

3)    Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

4)    Διακοπή καπνίσματος

5)    Έναρξη σωματικής άσκησης (ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι)

6)    Συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων

7)    Αύξηση κατανάλωσης νερού και φυσικών χυμών

8)    Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

9)    Μείωση κατανάλωσης καφεΐνης (1-2 καφέδες/ ημέρα)

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυριά)

Γαλακτοκομικά ολόπαχα (γάλα, γιαούρτι, τυριά)

Φρούτα χωρίς φλούδα και κομπόστες

Φρούτα με φλούδα

Κρέατα και ψάρια άπαχα π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, βακαλάος, γλώσσα, λιθρίνι, μπακαλιάρος κ.ά.

Κρέατα και ψάρια πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα π.χ. μπριζόλα, αρνί, σολομός, τσιπούρα κ.ά.

Άλιπες σούπες π.χ. νερόσουπα, ντοματόσουπα

Σούπες πλούσιες σε λιπαρά και ζωμούς κρέατος, λαχανικών κ.ά.

Λαχανικά χωρίς φλούδα και ωμά λαχανικά

Λαχανικά με φλούδα, όσπρια (μελιτζάνα, φακές, ρεβίθια κ.ά.)

Ζυμαρικά καλά βρασμένα με λάδι και όχι βούτυρο

Ζυμαρικά al dente (μισομαγειρεμένα) με βούτυρο

Για επιδόρπιο: ζελέ φρούτων

Γλυκά πλούσια σε λίπη π.χ. σοκολάτες

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Δεν απορρίπτουμε φαγητά εφόρου ζωής. Απλώς δεν καταναλώνουμε ορισμένα φαγητά που πιθανό να μας ερεθίσουν κατά τη περίοδο της παγκρεατίτιδας. Όταν αισθανθούμε καλύτερα, επανεντάσσουμε και τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων (που αποφεύγαμε κατά τη διάρκεια της παγκρεατίτιδας) σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...