Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ

Παρακάτω θα προτείνω κάποιους συνδυασμούς τροφίμων με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά αλλά πρώτα αξίζει να πω δυο λόγια σχετικά με τη θρεπτική αξία του μοσχαριού.

Το μοσχάρι αποτελεί πλούσια πηγή συμπλέγματος βιταμινών Β και κυρίως Β12, βιταμίνης D, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Σε σχέση με το χοιρινό (που το λίπος του είναι ορατό), το λίπος του μοσχαριού είναι κρυμμένο ενδομυϊκά. Επιπλέον, έχει περισσότερες θερμίδες (240/100 γραμμάρια μόνο το ψαχνό) σε σχέση με το χοιρινό (190/ 100 γραμμάρια μόνο το ψαχνό). Παρόλ’ αυτά, το μοσχάρι έχει λιγότερη χοληστερόλη από το χοιρινό και αυτό γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη.

1)    ΜΠΙΦΤΕΚΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ. ΕΛΙΕΣ


Η ντομάτα αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, λυκοπενίου, καροτενίου και βιταμίνης C. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 21 θερμίδες/ 87 KJ. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό χρώμα της ντομάτας και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Το αγγούρι είναι υποθερμιδικό με μόνο 13 θερμίδες/100 γραμμάρια, ενυδατικό (97% νερό), πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Οι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β1, βιταμίνης Β12, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Οι 5 μικρές ελιές ή οι 3 μεγάλες ελιές έχουν 45 θερμίδες, όσες δηλαδή και το ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

2)  ΜΠΙΦΤΕΚΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΕΛΙΕΣ


Τα κολοκυθάκια αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, νατρίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, φυτικών ινών, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β6. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 16 θερμίδες.

3) ΡΑΔΙΚΙΑ, ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ, ΕΛΙΕΣ

Τα ραδίκια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Β2, σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και μαγνησίου. Οι ιδιότητές τους είναι:

·        Τονωτικά για τη καρδιά

·        Αντιοξειδωτικά

·        Διουρητικά

·        Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος

·        Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

·        Προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα

·        Προστατεύουν από παθήσεις χολής και νεφρών

·        Καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

4) ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΑΠΡΙΚΑ

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...