Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ

Παρακάτω θα προτείνω κάποιους συνδυασμούς τροφίμων με μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά αλλά πρώτα αξίζει να πω δυο λόγια σχετικά με τη θρεπτική αξία του μοσχαριού.

Το μοσχάρι αποτελεί πλούσια πηγή συμπλέγματος βιταμινών Β και κυρίως Β12, βιταμίνης D, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Σε σχέση με το χοιρινό (που το λίπος του είναι ορατό), το λίπος του μοσχαριού είναι κρυμμένο ενδομυϊκά. Επιπλέον, έχει περισσότερες θερμίδες (240/100 γραμμάρια μόνο το ψαχνό) σε σχέση με το χοιρινό (190/ 100 γραμμάρια μόνο το ψαχνό). Παρόλ’ αυτά, το μοσχάρι έχει λιγότερη χοληστερόλη από το χοιρινό και αυτό γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη.

1)    ΜΠΙΦΤΕΚΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΑΓΓΟΥΡΙ. ΕΛΙΕΣ


Η ντομάτα αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, λυκοπενίου, καροτενίου και βιταμίνης C. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 21 θερμίδες/ 87 KJ. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό χρώμα της ντομάτας και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Το αγγούρι είναι υποθερμιδικό με μόνο 13 θερμίδες/100 γραμμάρια, ενυδατικό (97% νερό), πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Οι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Β1, βιταμίνης Β12, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Οι 5 μικρές ελιές ή οι 3 μεγάλες ελιές έχουν 45 θερμίδες, όσες δηλαδή και το ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

2)  ΜΠΙΦΤΕΚΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΕΛΙΕΣ


Τα κολοκυθάκια αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, νατρίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, φυτικών ινών, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Β6. Τα 100 γραμμάρια έχουν μόνο 16 θερμίδες.

3) ΡΑΔΙΚΙΑ, ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ, ΕΛΙΕΣ

Τα ραδίκια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Β2, σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και μαγνησίου. Οι ιδιότητές τους είναι:

·        Τονωτικά για τη καρδιά

·        Αντιοξειδωτικά

·        Διουρητικά

·        Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος

·        Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

·        Προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα

·        Προστατεύουν από παθήσεις χολής και νεφρών

·        Καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

4) ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ, ΝΤΟΜΑΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΑΠΡΙΚΑ

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...