Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Με τον όρο παγκρεατίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του παγκρέατος. Το πάγκρεας αποτελεί βασικό όργανο στην πέψη του οργανισμού και βρίσκεται πίσω από το στομάχι, στο άνω μέρος της κοιλίας.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1)    Αποφυγή τηγανητών φαγητών

2)    Μείωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως τυριά, αυγά, γλυκά

3)    Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ

4)    Διακοπή καπνίσματος

5)    Έναρξη σωματικής άσκησης (ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι)

6)    Συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων

7)    Αύξηση κατανάλωσης νερού και φυσικών χυμών

8)    Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

9)    Μείωση κατανάλωσης καφεΐνης (1-2 καφέδες/ ημέρα)

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυριά)

Γαλακτοκομικά ολόπαχα (γάλα, γιαούρτι, τυριά)

Φρούτα χωρίς φλούδα και κομπόστες

Φρούτα με φλούδα

Κρέατα και ψάρια άπαχα π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, βακαλάος, γλώσσα, λιθρίνι, μπακαλιάρος κ.ά.

Κρέατα και ψάρια πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα π.χ. μπριζόλα, αρνί, σολομός, τσιπούρα κ.ά.

Άλιπες σούπες π.χ. νερόσουπα, ντοματόσουπα

Σούπες πλούσιες σε λιπαρά και ζωμούς κρέατος, λαχανικών κ.ά.

Λαχανικά χωρίς φλούδα και ωμά λαχανικά

Λαχανικά με φλούδα, όσπρια (μελιτζάνα, φακές, ρεβίθια κ.ά.)

Ζυμαρικά καλά βρασμένα με λάδι και όχι βούτυρο

Ζυμαρικά al dente (μισομαγειρεμένα) με βούτυρο

Για επιδόρπιο: ζελέ φρούτων

Γλυκά πλούσια σε λίπη π.χ. σοκολάτες

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Δεν απορρίπτουμε φαγητά εφόρου ζωής. Απλώς δεν καταναλώνουμε ορισμένα φαγητά που πιθανό να μας ερεθίσουν κατά τη περίοδο της παγκρεατίτιδας. Όταν αισθανθούμε καλύτερα, επανεντάσσουμε και τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων (που αποφεύγαμε κατά τη διάρκεια της παγκρεατίτιδας) σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1