Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Διατροφή ενός καλαθοσφαιριστή

 

Το μπάσκετ μπωλ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Οι απαιτήσεις της αγωνιστικής καλαθοσφαίρισης είναι ποικιλόμορφες. Η απόδοση του αθλητή στον αγώνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η εξειδικευμένη τεχνική, η καλή φυσική κατάσταση, τα ψυχικά προσόντα για την αντιμετώπιση της έντασης και των αντιξοοτήτων ενός αγώνα. Στόχος, λοιπόν είναι η αντιμετώπιση των παραπάνω απαιτήσεων.

Η καλαθοσφαίριση είναι ένα αναερόβιο άθλημα που επιβαρύνει όμως αισθητά και το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου. Οι διατροφικοί στόχοι των αθλητών είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους, η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και η κάλυψη αναγκών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό. Τα ενεργειακά υποστρώματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν κύριο ενεργειακό στοιχείο στη διατροφή ενός καλαθοσφαιριστή. Μετατρέπονται στο σώμα σε γλυκόζη και γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού σε προσπάθειες που διαρκούν λίγο, αλλά περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα. Η χρήση των υδατανθράκων πρέπει να είναι ανάλογη της έντασης της άσκησης.

Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν πρωταρχική πηγή ενέργειας. Ένας μπασκετμπολίστας κατά μέσο όρο χρειάζεται περίπου 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Η αναλογία αυτή μπορεί να είναι και μεγαλύτερη (1,5 γραμμάρια) σε περίπτωση που το προπονητικό φορτίο είναι μεγάλο. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών διότι προκαλούν την παραγωγή κετονικών ουσιών στον οργανισμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αύξηση διούρησης και μείωση απόδοσης.

Τα λίπη αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό καθώς όταν τα αποθέματα του γλυκογόνου στον μυ και το ήπαρ είναι περιορισμένα, χρησιμοποιούνται τα ελεύθερα λιπαρά οξέα για παραγωγή ενέργειας.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παρέχουν σχεδόν μηδενική ενέργεια, αλλά αποτελούν σημαντικό συμπαράγοντα για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Οι διεργασίες της ανάπτυξης, της παραγωγής ενέργειας και πολλές άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Χρήζει σημασίας η αναπλήρωση υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μία προπόνηση ή έναν αγώνα. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη μέρα είναι η καταλληλότερη για κατανάλωση υδατανθρακικών ποτών. Δύο ώρες πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα απαιτείται κατανάλωση 500 ml υγρών. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα πρέπει να καταναλώνεται διάλυμα υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών κάθε 15 λεπτά. Τέλος, απαραίτητη η αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα. Για κάθε 0,5 κιλό σωματικού βάρους που χάνεται, ο αθλητής χρειάζεται δύο ποτήρια νερό.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER
ΕΡΜΟΥ 19, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, Τ.Κ.: 19003
ΤΗΛ.: 22990 49017


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1