Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΩ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΧΥΝΩ

Είναι αλήθεια πως πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νηστείας παχαίνουν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Είναι τα τρόφιμα που μας παχαίνουν ή μήπως είναι ψυχολογικό; 

Μήπως και μόνο στη σκέψη πως θα σταματήσουμε να καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων , καταναλώνουμε υπέρογκες ποσότητες άλλων κατηγοριών τροφίμων γιατί έτσι πιστεύουμε πως θα χορτάσουμε;  

ΤΙ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ . . . 

1) Πριν ξεκινήσεις τη νηστεία, ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ. Διάβασε κάποια άρθρα, ρώτα έναν ειδικό σχετικά με τα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώνεις.

2) Μην πανικοβάλλεσαι και μην υιοθετείς τη πεποίθηση πως η νέα σου διατροφή - νηστεία δεν θα σου παρέχει κορεσμό.

Τα πράγματα είναι απλά!

Η διατροφή σου, αρχικά, πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο αφού τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα θα απουσιάζουν λόγω νηστείας. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, οι σταφίδες και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί. 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: 

1) Τα δημητριακά τύπου bran , η πηκτίνη που περιέχεται σε διάφορα φρούτα όπως το μήλο, το φυτικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα σόγιας, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, οι τανίνες του τσαγιού, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα και το τυρί και η καφεΐνη εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.

2) Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα στον οργανισμό όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

Η διατροφή σου, πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο αφού το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα απουσιάζουν λόγω νηστείας. Τα τρόφιμα αυτά είναι όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ψωμί, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα γογγύλια, το λάχανο, τόφου, βρώμη, σπόροι chia, αμύγδαλα, πορτοκάλια, αποξηραμένα σύκα, προϊόντα σόγια και φασόλια.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

1) Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D  είναι πάρα πολύ σημαντική αφού συμβάλλουν στην καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση ασβεστίου. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι μαλακή φυτική μαργαρίνη και μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Μην ξεχνάς πως η πρόσληψη της βιταμίνης D επιτυγχάνεται από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

2) Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα οξαλικών οξέων εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό. Αυτά τα τρόφιμα είναι το σπανάκι, το σχοινόπρασο, μαϊντανός και τα φύλλα παντζαριού.

ΤΕΛΟΣ

Η διατροφή σου, πρέπει να περιλαμβάνει φυτικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο. Φυτικές πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, τα φύκια, ενισχυμένο γάλα σόγιας και η διατροφική μαγιά. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα όσπρια, το ρύζι, οι πατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το σιτάλευρο.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

1) Γυμνάσου
2) Αύξησε την κατανάλωση ύδατος
3) Ξεκίνα δραστηριότητες

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

ΠΡΩΙΝΟ

1 ποτήρι φυτικό γάλα (σόγιας/ αμυγδάλου/ καρύδας) 
2 φρυγανιές σικάλεως
1 κουταλιά γλυκού ταχίνι

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

1 μικρή μπανάνα 

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

1 φλιτζάνι τσαγιού φακόρυζο
1 κουταλιά της σούπας ωμό ελαιόλαδο
3-4 ντοματίνια
5 μεγάλες ελιές
1 μικρό κρεμμυδάκι φρέσκο 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

1 μήλο με κανέλα
6 ανάλατα αμύγδαλα

ΒΡΑΔΙΝΟ

Σαλάτα από πράσινη φυλλώδη λαχανικά, 1/2 πορτοκάλι σε κομμάτια, 1/2 πορτοκάλι ο χυμός, 2 αποξηραμένα σύκα, 3 καρύδια, βαλσάμικο

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER
ΕΡΜΟΥ 19, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, Τ.Κ.: 19003
ΤΗΛ.: 22990 49017


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1