Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΙ ΛΙΠΙΔΙΑ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Οι συστάσεις της πρώτης Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις πρωτεϊνικές και ενεργειακές απαιτήσεις κατέληξαν σε μία ασφαλή διαιτητική πρόσληψη πρωτεϊνών, η οποία για τα κορίτσια ξεκινά από το 1 γραμμάριο πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα στην ηλικία των 10 ετών και καταλήγει σε 0,80 γραμμάρια πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα στην ηλικία των 18 ετών. Από την άλλη μεριά, για τα αγόρια ξεκινά από 0,99 γραμμάρια πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα στην ηλικία των 10 ετών και καταλήγει σε 0,86 γραμμάρια πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα στην ηλικία των 18 ετών.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΛΙΠΙΔΙΑ

Σύμφωνα με τις προτάσεις διαφόρων Οργανισμών και Επιστημονικών Συλλόγων, τα λιπίδια πρέπει να καλύπτουν περίπου το 30% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, με τα κορεσμένα λίπη να καλύπτουν <10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ενώ η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 mg.
Στην περίπτωση που η πρόσληψη των λιπιδίων καλύπτει ποσοστό <30%, υπάρχει κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ανάπτυξη των εφήβων. Στην αντίθετη περίπτωση, διαιτολόγια πλούσια σε λίπος, ενδεχομένως να προδιαθέτουν σε υψηλότερη ενεργειακή πρόσληψη και επομένως σε  θετικό ισοζύγιο ενέργειας και κατ’ επέκταση, σε προβλήματα παχυσαρκίας.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου