Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΥΓΑ

Το αυγό είναι ένα είδος τροφής πολύ εύγεστο, ευκολοχώνευτο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τα ωμά και τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι δύσπεπτα, ενώ αντίθετα τα μελάτα και τα αυγά “μάτια” ευκολοχώνευτα. Τα τηγανητά αυγά αποδίδουν στον οργανισμό 60% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα βραστά.
Συντηρούνται ελάχιστες μέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μέχρι 20 μέρες σε θερμοκρασίες περί τους 10ο C. Αν επιθυμούμε μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης, τότε πρέπει να αποθηκευτούν αμέσως μετά την παραγωγή τους στο ψυγείο, στους 0 έως 3  ο C και σε σχετική υγρασία 85%. Πάντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να τοποθετούνται στη θήκη με τη μύτη προς τα κάτω, για να “αναπνέει” ευκολότερα ο αεροθάλαμος.
Η φρεσκότητα, εκτός από την ένδειξη της ημερομηνίας συσκευασίας τους, διαπιστώνεται και από:
1)    Το κέλυφος, που πρέπει να είναι άθικτο και να έχει απαλή και χνουδωτή εμφάνιση.
2)    Την ανακίνηση κοντά στο αυτί. Στο φρέσκο αυγό δεν διαπιστώνεται ακουστικά καμία κίνηση στο περιεχόμενό του.
3)    Τη βύθιση μέσα σε κρύο νερό. Το φρέσκο αυγό παραμένει σε θέση οριζόντια προς τον πυθμένα, το αυγό μιας εβδομάδας αποκτά ελαφρά κλίση, ενώ το αυγό 3-4 εβδομάδων επιπλέει σε κατακόρυφη θέση. Οι θέσεις που παίρνει το αυγό έχουν σχέση με το μέγεθος και τη θέση του αεροθάλαμου, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.
4)    Την πρόχειρη ωοσκόπηση. Γίνεται εκτίμηση του αεροθαλάμου, με τοποθέτηση του αυγού ανάμεσα στο μάτι και σε μία δυνατή πηγή φωτός, καθώς και ο έλεγχος για παρουσία ρωγμών στο κέλυφος και κηλίδων στο περιεχόμενό του.
5)    Το σπάσιμο του αυγού και την τοποθέτηση του περιεχομένου σ’ ένα πιάτο. Στα φρέσκα αυγά, ο κρόκος βρίσκεται στο κέντρο του ασπραδιού, το οποίο έχει συνεκτική εμφάνιση. Όσο το αυγό μπαγιατεύει, ο κρόκος μετακινείται προς τα άκρα του ασπραδιού, ενώ το ασπράδι (ιδιαίτερα το λεπτόρρευστο που βρίσκεται στην περιφέρεια) χάνει το ιξώδες του και απλώνει πολύ εύκολα.

Γενικά, τα αυγά αποτελούν καλή πηγή :

 ü Πρωτεΐνης
 ü Βιταμινών Α και Β12
 ü Σιδήρου
 ü Ψευδαργύρου


***Μέχρι και 1 αυγό ημερησίως έχει μικρή επίπτωση στη χοληστερίνη αίματος.


ΠΗΓΗ: Ευστράτιος Κυρανάς, 2012:  ΤΡΟΦΙΜΑ: Σύσταση, προέλευση, αλλοιώσεις, επεξεργασία και συσκευασία. 

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1