Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Είναι απαραίτητη για την:

  1)    Όραση

  2)    Ανάπτυξη των ιστών

  3)    Ανάπτυξη των εμβρύων

  4)    Σπερματογένεση

  5)    Απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος

  6)    Ακοή

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

-400 μg ρετινόλης/ ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο

-500 μg/ ρετινόλης/ ημέρα στο δεύτερο εξάμηνο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο νεογνό εξαρτώνται από τα επίπεδα της βιταμίνης στην μητέρα. Το μητρικό γάλα δεν προσφέρει στο βρέφος όλη την απαραίτητη βιταμίνη D, γι’ αυτό και συστήνεται η έκθεση στον ήλιο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι περίπου 10 μg/ ημέρα για τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως είναι αρκετή η έκθεση του βρέφους στον ήλιο για 30 λεπτά/ εβδομάδα, φορώντας μόνο την πάνα, ή 2 ώρες/ εβδομάδα, όταν το βρέφος είναι ντυμένο, χωρίς όμως να φορά καπέλο κα όχι πίσω από το τζάμι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Η βιταμίνης Ε του μητρικού γάλακτος επαρκεί για τις ανάγκες του βρέφους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι 4 mg α-τοκοφερόλης για βρέφη 0-6 μηνών και 5 mg α-τοκοφερόλης για βρέφη 6-12 μηνών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Η πρόσληψη της βιταμίνης Κ απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το μητρικό γάλα, και κυρίως τις πρώτες ημέρες, προσφέρει ανεπαρκή ποσότητα βιταμίνης Κ, μόνο 2 μg/L και έτσι το βρέφος χρειάζεται να λάβει συμπλήρωμα για να αποφύγει τον κίνδυνο ενδοκρανιακής αιμορραγίας. Το αγελαδινό γάλα και τα ειδικά γάλατα του εμπορίου που βασίζονται στο αγελαδινό γάλα έχουν τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ από το μητρικό. Συνήθως, στα βρέφη χορηγείται κατευθείαν στο νοσοκομείο αμέσως μετά τη γέννηση, μία δόση βιταμίνης Κ (με ενδομυϊκή ένεση 0,5-1 mg βιταμίνης Κ ή 1-2,1 mg μέσω στοματικής οδού).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Είναι απαραίτητη:

  1)    Πρόληψη από σκορβούτο

  2)    Επούλωση πληγών

  3)    Επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

  4)    Σύνθεση κολλαγόνου

-Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνης C εξαρτάται από τη διαιτητική πρόσληψη της μητέρας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 40 mg για βρέφη 0-6 μηνών και 50 mg για βρέφη 6-12 μηνών και βασίζεται στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη C.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΗΛΙΚΙΑ ΒΡΕΦΟΥΣ
Θειαμίνη
·        0,2 mg
·        0,3 mg
·        0-6 μηνών
·        6-12 μηνών
Ριβοφλαβίνη
·        0,3 mg
·        0,4 mg
·        0-6 μηνών
·        6-12 μηνών
Νιασίνη
·        2 mg
·        4 mg
·        0-6 μηνών
·        6-12 μηνών
Βιταμίνη Β6
·        0,1 mg
·        0,3 mg
·        0-6 μηνών
·        6-12 μηνών
Φυλλικό οξύ
·        65 μg
·        80 μg
·        0-6 μηνών
·        6-12 μηνών
Β12
·        0,4 μg
·        0,5 μg
·        0-6 μηνών
·        6-12 μηνών

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1