Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΕ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Οι απαιτήσεις του βρέφους σε ασβέστιο είναι πάρα πολύ υψηλές, καθώς συντελείται ταχύτατα η ανάπτυξη του σκελετού. Είτε το μητρικό γάλα είτε τα ειδικά γάλατα εμπορίου αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου για το βρέφος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 210 mg για βρέφη από 0-6 μηνών και 270 mg για βρέφη από 6-12 μηνών.

ΝΑΤΡΙΟ

Το νάτριο αποτελεί κύριο ηλεκτρολύτη των εξωκυττάριων υγρών, με σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας τους. Γενικά, οι ανάγκες του βρέφους σε νάτριο καλύπτονται από την κατανάλωση μητρικού γάλατος ή ειδικού γάλατος εμπορίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι 120 mg για βρέφη από 0-6 μηνών και 200 mg για βρέφη από 6-12 μηνών.
Γενικά, αποφεύγεται η προσθήκη αλατιού σε στερεές και ημι-στερεές τροφές που καταναλώνει το βρέφος κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του, ώστε να μην επιβαρύνεται η νεφρική του λειτουργία. Τέλος, προσοχή στην πρόσληψη νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών, θα πρέπει να δίνεται όταν το βρέφος βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης απώλειας υγρών λόγω αυξημένης εφίδρωσης, εμετού ή διάρροιας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει την από του στόματος χορήγηση θεραπείας επανενυδάτωσης, που είναι ένα διάλυμα χαμηλής ωσμωτικότητας που περιέχει άλατα και γλυκόζη, ώστε να αντιμετωπισθεί η αφυδάτωση του βρέφους.

ΣΙΔΗΡΟΣ

-Οι ανάγκες του βρέφους σε σίδηρο καλύπτονται από 2 πηγές:

  1)    Από τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  2)    Από την τροφή

Ο συνδυασμός αυτών των 2 πηγών καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους τους πρώτους 4-6 μήνες ζωής, αργότερα όμως δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εμπλουτισμός των τροφίμων, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών.
Η εισαγωγή ατροποποίητου αγελαδινού γάλατος στη διατροφή του βρέφους, πριν συμπληρωθεί το πρώτο έτος της ζωής, αφενός δεν προσφέρει επαρκή σίδηρο για το βρέφος και αφετέρου μπορεί να προκαλέσει μικροαιμορραγίες από το πεπτικό σωλήνα, που δημιουργούν σοβαρή αναιμία.
Με την εισαγωγή στερεών και ημι-στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη περιεκτικότητα των προσφερόμενων τροφών σε σίδηρο και στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στις τροφές. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 0,27 mg για βρέφη από 0-6 μηνών και 11 mg για βρέφη από 6-12 μηνών.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων στον οργανισμό και έχει ουσιώδη συμμετοχή σε πολλές μεταβολικές διεργασίες όπως η σύνθεση της πρωτεΐνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 mg/ ημέρα για το πρώτο εξάμηνο και 3 mg/ ημέρα για το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του βρέφους.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1