Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΕ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Οι απαιτήσεις του βρέφους σε ασβέστιο είναι πάρα πολύ υψηλές, καθώς συντελείται ταχύτατα η ανάπτυξη του σκελετού. Είτε το μητρικό γάλα είτε τα ειδικά γάλατα εμπορίου αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου για το βρέφος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 210 mg για βρέφη από 0-6 μηνών και 270 mg για βρέφη από 6-12 μηνών.

ΝΑΤΡΙΟ

Το νάτριο αποτελεί κύριο ηλεκτρολύτη των εξωκυττάριων υγρών, με σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας τους. Γενικά, οι ανάγκες του βρέφους σε νάτριο καλύπτονται από την κατανάλωση μητρικού γάλατος ή ειδικού γάλατος εμπορίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι 120 mg για βρέφη από 0-6 μηνών και 200 mg για βρέφη από 6-12 μηνών.
Γενικά, αποφεύγεται η προσθήκη αλατιού σε στερεές και ημι-στερεές τροφές που καταναλώνει το βρέφος κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του, ώστε να μην επιβαρύνεται η νεφρική του λειτουργία. Τέλος, προσοχή στην πρόσληψη νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών, θα πρέπει να δίνεται όταν το βρέφος βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης απώλειας υγρών λόγω αυξημένης εφίδρωσης, εμετού ή διάρροιας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει την από του στόματος χορήγηση θεραπείας επανενυδάτωσης, που είναι ένα διάλυμα χαμηλής ωσμωτικότητας που περιέχει άλατα και γλυκόζη, ώστε να αντιμετωπισθεί η αφυδάτωση του βρέφους.

ΣΙΔΗΡΟΣ

-Οι ανάγκες του βρέφους σε σίδηρο καλύπτονται από 2 πηγές:

  1)    Από τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  2)    Από την τροφή

Ο συνδυασμός αυτών των 2 πηγών καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους τους πρώτους 4-6 μήνες ζωής, αργότερα όμως δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εμπλουτισμός των τροφίμων, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών.
Η εισαγωγή ατροποποίητου αγελαδινού γάλατος στη διατροφή του βρέφους, πριν συμπληρωθεί το πρώτο έτος της ζωής, αφενός δεν προσφέρει επαρκή σίδηρο για το βρέφος και αφετέρου μπορεί να προκαλέσει μικροαιμορραγίες από το πεπτικό σωλήνα, που δημιουργούν σοβαρή αναιμία.
Με την εισαγωγή στερεών και ημι-στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη περιεκτικότητα των προσφερόμενων τροφών σε σίδηρο και στη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στις τροφές. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 0,27 mg για βρέφη από 0-6 μηνών και 11 mg για βρέφη από 6-12 μηνών.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων στον οργανισμό και έχει ουσιώδη συμμετοχή σε πολλές μεταβολικές διεργασίες όπως η σύνθεση της πρωτεΐνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 mg/ ημέρα για το πρώτο εξάμηνο και 3 mg/ ημέρα για το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του βρέφους.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου