Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

KICK BOXING ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στο kick boxing και γενικά στις πολεμικές τέχνες, στα αθλήματα κατηγορίας σωματικού βάρους συνηθίζεται η ταχεία μείωση του σωματικού βάρους του αγωνιζόμενου με στόχο να αγωνιστεί σε μία μικρότερη κατηγορία. Έτσι, για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι αγωνιζόμενοι υποβάλλονται σε διάφορες μεθόδους όπως νηστεία, εξαντλητική άσκηση, σάουνα, χρήση διουρητικών, χρησιμοποίηση πλαστικών ενδυμάτων για εφίδρωση. Οι μέθοδοι αυτοί όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την υγεία και τη διατροφική κατάσταση του αθλητή, καθώς ρισκάρει και την απόδοσή του κατά τον αγώνα, αφού με αυτές τις μεθόδους, ο αθλητής αφυδατώνεται πλήρως και μπορεί να υποστεί θερμοπληξία ή ακόμα και λιποθυμία. Έτσι λοιπόν, αναφερόμαστε σε μία διαδικασία αφυδάτωσης και όχι μείωσης σωματικού βάρους αφού το βάρος του αθλητή θα επανέλθει μετά τον αγώνα, όταν ο αθλητής καταναλώσει νερό και γενικά υγρά.

Η ιδανική περίπτωση αγώνα είναι αυτή στην οποία ο αθλητής αγωνίζεται στο φυσιολογικό σωματικό του βάρος. Ο αθλητής πρέπει να έχει σαν πρότυπο μια δίαιτα με 50-55% υδατάνθρακες, 15-20% πρωτεΐνες και 25-30% λίπη. Σίγουρα, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρωτεϊνική πρόσληψη, χωρίς όμως να υποσκελίσει τη σπουδαιότητα των υπολοίπων θρεπτικών συστατικών.

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που απαιτείται κατά την προπόνηση είναι στα 1,4-2,0 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους. Ο συνδυασμός άλιπου κρέατος με χόρτα ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης. Ζωικής προέλευσης τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας είναι κόκκινο κρέας (άλιπο), κοτόπουλο, γαλοπούλα, ασπράδι αυγού, σολομός, γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικής προέλευσης τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής και βιολογικής αξίας είναι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), μανιτάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, λάχανο, σπαράγγια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σόγια και προϊόντα σόγιας, σουσάμι και τα προϊόντα του, κινόα, όσπρια, καστανό ρύζι.

Απαραίτητη είναι και η κατανάλωση ασβεστίου, αφού ταυτόχρονα με την αύξηση μυϊκού ιστού, η προπόνηση με βάρη διεγείρει και τον σχηματισμό του οστού, καθώς επίσης και την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Η μέγιστη οστική μάζα που οριστικοποιείται συνήθως μετά την ηλικία των 30 ετών, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με προπόνηση με βάρη.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, λάχανο, λεμόνι, ακτινίδιο, παπάγια, φράουλα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριά, φραγκοστάφυλο, γκουάβα) και του συμπλέγματος Β (π.χ. δημητριακά, κρέας, μανιτάρια, τυρί κλπ.) είναι σημαντική για την προώθηση της πρωτεϊνοσύνθεσης.

Επίσης, χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η κατανάλωση υγρών, υδαταθρακικών ποτών, καθώς και ηλεκτρολύτες για πρόληψη της αφυδάτωσης και ευόδωση σωστής ενυδάτωσης. Η καταλληλότερη μέρα για ενυδάτωση είναι μία ημέρα πριν τον αγώνα. Προτεινόμενα αθλητικά ποτά, τζελ: Gatorade, power ade, GU, power gel.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ:

  1)    Προπόνηση με βάρη (πρόγραμμα από ειδικό)

  2)    Ειδική διατροφή (50-55% υδατ/κες, 15-20% πρωτεΐνες, 25-30% λίπος) κυρίως πρωτεϊνική χωρίς να υποβαθμίζει τη σημαντικότητα των υπολοίπων θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση πρωτεΐνης αφορά όλα τα γεύματα, καθώς πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισόποση σ’ όλα τα γεύματα. Γι’ αυτό, χρήζει σημασίας η παρέμβαση διαιτολόγου.

  3)    Επιλογή τροφίμων υψηλής βιολογικής, πρωτεϊνικής αξίας τόσο ζωικής προέλευσης όσο και φυτικής προέλευσης. Επιλογή όσο το δυνατόν άλιπων (χαμηλών σε λιπαρά) τροφίμων για πρόληψη προβλημάτων όπως  η υψηλή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.ά. Προσοχή στην ποιότητα, λοιπόν της πρωτεΐνης καθώς και στην κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων όλων των απαραίτητων αμινοξέων. 

  4)    Επαρκής ύπνος 

  5) Πιθανή κατανάλωση πρωτεϊνικών σκευασμάτων που όμως ίσως είναι περιττή αφού οι απαιτήσεις καλύπτονται άνετα με την ημερήσια πρόσληψη.


Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ
PILATES TRAINER
ΕΡΜΟΥ 19, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, Τ.Κ.: 19003
ΤΗΛ.: 22990 49017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1