Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι χιονοδρομίες, ως άθλημα, χωρίζονται στην ελεύθερη και αγωνιστική χιονοδρομία. Κατά τη χιονοδρομία εκτελείται αερόβια άσκηση, άρα το κύριο καύσιμο των αθλητών είναι οι υδατάνθρακες.
Ένας αγώνας διαρκεί κατά μέσο όρο 12-90 min στις γυναίκες και 22-140 min στους άντρες αθλητές, καλύπτοντας αποστάσεις 5-30 km και 10-50 km, αντίστοιχα. Ένας αγώνας χιονοδρομίας απαιτεί 90-95% της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου, άρα για έναν άντρα αθλητή, οι ενεργειακές απαιτήσεις μιας κούρσας 15 km κυμαίνονται στα 950-1200 kcal, ενώ σε μια κούρσα 50 km ξοδεύονται περίπου 3100-3600 kcal.
Λόγω της φύσης του αθλήματος, οι χιονοδρομίες αναπόφευκτα συνδέονται με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που αγωνίζεται σε ψυχρό περιβάλλον. Δυστυχώς, η ενδυμασία που θα προφυλάξει από δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι αυτή που θα εμποδίσει τη σωστή εφίδρωση του αθλητή. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, η πιο σωστή επιλογή είναι η επιλογή ενδυμάτων που προφυλάσσουν από το κρύο αφού η σωστή ενυδάτωση μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα υπερθερμίας και αφυδάτωσης από κακή εφίδρωση.
Στη διαδικασία ενυδάτωσης αλλά και αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών μπορεί να προσφέρει πολλά το μετα-αγωνιστικό γεύμα. Για παράδειγμα:
ü Μια ζεστή σούπα με μακαρόνια ή
ü Μια φασολάδα
Προσφέρει ανακούφιση από το κρύο, έχει υψηλά ποσά υδατανθράκων και παρέχει υγρά για αναπλήρωση αυτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΠΗΓΗ: Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό, Χασαπίδου Μ., Φαχαντίδου Α., 2002

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1