Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ" ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ

 

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χορτοφάγων:

o   Αυστηρά χορτοφάγοι: η διατροφή τους βασίζεται σε θρεπτικά συστατικά από φρούτα, ψωμί, δημητριακά, όσπρια, σπόρους.

o   Ωοφυτοφάγοι: Από τις ζωικές τροφές καταναλώνουν μόνο τα αυγά.

o   Λακτοφυτοφάγοι: Από τις ζωικές τροφές καταναλώνουν τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

o   Ωογαλακτοφυτοφάγοι: Από τις ζωικές τροφές καταναλώνουν μόνο αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

o   Ψαροφυτοφάγοι: Τα ψάρια δεν απουσιάζουν από το διατροφολόγιό τους.

o   Ημιφυτοφάγοι: Είναι η πιο διαδεδομένη κατηγορία χορτοφαγίας καθώς τα άτομα αυτά καταναλώνουν και το ψάρι και τα πουλερικά.

Η χορτοφαγική διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία διότι είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, καροτένιο, βιταμίνη A, σελήνιο.

Παρά τα οφέλη όμως, έχουν σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών λόγω απουσίας των πρωτεϊνών από τη διατροφή τους. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό οι χορτοφάγοι να επιλέγουν φυτικές πρωτεΐνες πλούσιες σε αμινοξέα όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, κινόα, φιστίκια, ρύζι και προϊόντα σόγιας. Επιπλέον, η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς και κυρίως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια. Τα έλαια δεν πρέπει να απουσιάζουν από τη διατροφή των χορτοφάγων γιατί είναι πλούσια σε ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα, λινολεϊκό και α-λινολενικό οξύ. Συγκεκριμένα, οι χορτοφάγοι μπορούν να καταναλώνουν μαλακή φυτική μαργαρίνη χωρίς συστατικά ζωικής προέλευσης, καθώς και έλαια καρυδιού, αμυγδάλου, καρύδας.

Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να επιλέγουν τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και να τα συνδυάζουν με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C ώστε να απορροφάται ο σίδηρος πιο εύκολα στον οργανισμό. Τρόφιμα μη αιμικού σιδήρου είναι τα όσπρια, τα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Όμως, τα δημητριακά τύπου bran, η πηκτίνη που περιέχεται σε διάφορα φρούτα όπως το μήλο, το φυτικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα σόγιας, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, οι τανίνες του τσαγιού, το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα και το τυρί και η καφεΐνη εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Επίσης, οι χορτοφάγοι πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως γάλα σόγιας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι και αμύγδαλα. Λαχανικά πλούσια σε οξαλικά οξέα εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό για αυτό θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωσή τους.  Λαχανικά χαμηλά σε οξαλικά οξέα είναι το μαρούλι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το καρότο, το ραπανάκι, τα φασολάκια, το μπρόκολο, το σκόρδο, το σέλινο, η μελιτζάνα, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, τα αντίδια, το λάχανο, η ντομάτα, η μπάμια, το κρεμμύδι, τα γογγύλια (φύλλα), τα κολοκυθάκια, το αγγούρι, το καλαμπόκι, η γλυκιά πιπεριά, ο αρακάς. Από την άλλη πλευρά, λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά οξέα είναι το σπανάκι, το σχοινόπρασο, μαϊντανός, φύλλα παντζαριού.

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D  είναι πάρα πολύ σημαντική αφού συμβάλλουν στην καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση ασβεστίου. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι μαλακή φυτική μαργαρίνη και μανιτάρια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Μην ξεχνάς πως η πρόσληψη της βιταμίνης D επιτυγχάνεται από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ο ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

Ο πρώτος γνωστός δηλωμένος χορτοφάγος ήταν ο αρχαίος Πυθαγόρας. Όπως προαναφέρθηκε, η διατροφή των χορτοφάγων έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ένας χορτοφάγος αθλητής μπορεί να δυσκολευτεί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνες. Έτσι, οι αθλητές με υψηλότατες ενεργειακές απαιτήσεις θα δυσκολευτούν να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες φυτικών τροφών προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε αυτή τη περίπτωση, ίσως είναι αναγκαία η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψει βιταμίνης Β12, σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου. Φυτικές πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού, τα φύκια, ενισχυμένο γάλα σόγιας, διατροφική μαγιά. Φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα όσπρια, το ρύζι, οι πατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το σιτάλευρο. Φυτικές πηγές ασβεστίου είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως ψωμί, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα γογγύλια, το λάχανο, τόφου, βρώμη, σπόροι chia, αμύγδαλα, πορτοκάλια, αποξηραμένα σύκα, προϊόντα σόγια και φασόλια.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ,
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ