Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ


ΣΤΟΧΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

 

·        Ρύθμιση σωματικού βάρους

·        Κάλυψη ενεργειακών αναγκών κάλυψη αναγκών σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και νερό

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΥΓΡΩΝ 

Για κάθε 0,5 κιλό σωματικού βάρους που χάνεται, ο αθλητής χρειάζεται δύο ποτήρια νερό (υφίσταται κίνδυνος για απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης).

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Κύριο ενεργειακό διατροφικό στοιχείο. Μετατρέπεται στο σώμα σε γλυκόζη και γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού σε έντονες προσπάθειες που διαρκούν λίγο αλλά πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Η χρήση τους στην διατροφή είναι ανάλογη της έντασης της άσκησης. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο μεγαλύτερη είναι η επί τοις εκατό συνεισφορά των υδατανθράκων. Όμως, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο πιο γρήγορα επέρχεται η κόπωση.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Δεν αποτελεί πρωταρχική πηγή ενέργειας. Ένας καλαθοσφαιριστής κατά μέσο όρο χρειάζεται περίπου 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φθάσει και τα 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους όταν για παράδειγμα είναι αυξημένη η προαγωνιστική προετοιμασία.

ΛΙΠH

Σημαντική πηγή ενέργειας. Τα αποθέματα γλυκογόνου στον μυ και το ήπαρ είναι περιορισμένα. Έτσι, η χρήση των ελεύθερων λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να καθυστερήσει την εξάντληση.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΑ, ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙA

Παρέχουν σχεδόν μηδενική ενέργεια, αλλά αποτελεί σημαντικό συμπαράγοντα για την λειτουργία του μεταβολισμού. Οι διεργασίες της ανάπτυξης, της παραγωγής ενέργειας και πολλές άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.



Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ