Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

Οι απαιτήσεις του βρέφους σε ενέργεια, εξαρτώνται από το βάρος και το μήκος του, το βαθμό σωματικής δραστηριότητας και τον ρυθμό ανάπτυξης. Τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι για αποφυγή κινδύνου αλλαντίασης, ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης. Γενικά, τα βρέφη μπορούν να καταναλώνουν τρόφιμα σε διάφορες μορφές απλά καλό είναι να αποφεύγονται:

·        Τα μελάτα αυγά λόγω μόλυνσης από Salmonella. Τα αυγά πρέπει να βράζονται 2-3 λεπτά.

·        Ολόκληροι ή σπασμένοι ξηροί καρποί λόγω κινδύνου πνιγμονής. Οι ξηροί καρποί πρέπει να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

·        Σταφύλια, σταφίδες, κομμάτια λουκάνικου, ωμό καρότο λόγω κινδύνου πνιγμονής.

·        Καυτερά και πικάντικα τρόφιμα.

·        Πατέ και μαλακά τυριά, λόγω του κινδύνου μόλυνσης από Listeria monocytogenes.

·        Αποφυγή προσθήκης ζάχαρης ή αλατιού στο φαγητό.

Αντώνης Ζαμπέλας, 2003: Η διατροφή στα στάδια της ζωής.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Τα βρεφικά γάλατα του εμπορίου παρασκευάζονται σύμφωνα με ορισμένες ειδικές προδιαγραφές. Οι εταιρείες παρασκευής των υποκατάστατων χρησιμοποιούν ως βάση αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα ή ένα μείγμα αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος με πρόσθετη πρωτεινη ορού. (Ζαμπέλας Α., 2003)

Το λίπος του αγελαδινού γάλακτος αντικαθίσταται από φυτικά έλαια. Προστίθενται ακόμα λακτόζη, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε αναλογίες τέτοιες που να κάνουν τη σύσταση και τη θερμιδική αξία του γάλατος αυτού να μοιάζει αρκετά με αυτή του μητρικού. (Ζαμπέλας Α., 2003)

Το συνηθισμένο ατροποποίητο γάλα του εμπορίου (αγελαδινό) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο, κατά τη περίοδο που το μητρικό ή το ειδικό γάλα εμπορίου είναι το κύριο τρόφιμο για το βρέφος, διότι είναι φτωχό σε σίδηρο και βιταμίνη C (Ζαμπέλας Α., 2003). Η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος δεν συστήνεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού (DoH. Department of health, 1994).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ

·        Μη ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης

Μπορεί να οφείλεται σε οργανικά προβλήματα όπως μειωμένη απορρόφηση της τροφής λόγω δυσανεξίας στο αγελαδινό γάλα ή τη λακτόζη, οξείας γαστρεντερικής ή άλλης λοίμωξης κ.ά. ή σε μη – οργανικά προβλήματα όπως χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη. Όπως και να έχει, πρέπει να διερευνηθεί το αίτιο που εμποδίζει το βρέφος να αναπτυχθεί σωστά διότι μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στη ζωή του, από καθυστέρηση στην ανάπτυξη μέχρι και εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. (Ζαμπέλας Α., 2003)

·        Έλλειψη σιδήρου

Διαιτητικοί παράγοντες που μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου είναι η πρώιμη εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος ή/και στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, η καθυστερημένη εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, η προσφορά στερεών τροφών σε μικρή χρονική απόσταση από τον θηλασμό, χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C, χαμηλή περιεκτικότητα τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο κ.ά. (Ζαμπέλας Α., 2003)

·        Δυσκοιλιότητα

Είναι ένας από τους κύριου λόγους που μπορεί να προκαλέσει την εισαγωγή της στερεάς τροφής πριν την ηλικία των έξι μηνών. (Ζαμπέλας Α., 2003)

·        Αναγωγές

Είναι η εξαγωγή μικρής ποσότητας γάλακτος. Συμβαίνει λόγω του γαστροοισοφαγικού αντανακλαστικού που οφείλεται στην αδυναμία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας γάλακτος, την αποφυγή κατάποσης αέρα όταν το βρέφος πίνει γάλα και την τοποθέτηση του βρέφους σε όρθια στάση μετά το γεύμα. (Ζαμπέλας Α., 2003)

·        Γαστρεντερικές λοιμώξεις

Γενικά, για την αντιμετώπιση της διάρροιας συστήνεται η από του στόματος χορήγησης θεραπείας επανενυδάτωσης και της σίτισης του βρέφους με τη συνήθη διατροφή του το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα:

o   Βρέφη που θηλάζουν πρέπει να συνεχίσουν να θηλάζουν κανονικά.

o   Βρέφη που τρέφονται με ειδικά γάλατα εμπορίου πρέπει να συνεχίσουν να καταναλώνουν γάλα. Λόγω των γαστρεντερικών λοιμώξεων είναι δυνατόν ορισμένες φορές να προκληθεί προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει προσωρινή αραίωση του γάλατος που περιέχει λακτόζη.

o   Βρέφη που καταναλώνουν στερεές τροφές πρέπει να συνεχίσουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, όπως το κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά. Μπορούν επίσης να συνεχίσουν να καταναλώνουν γάλα.

Gracey M. Nutritional effects and management of diarrhoea in infancy. Acta Paediatr 1999, 88 (Suppl.): 10-126.

·        Υγεία δοντιών

Από την στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δόντι, τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με μια γάζα κάθε βράδυ και σε ηλικία ενός έτους οι γονείς θα πρέπει να αρχίζουν να βουρτσίζουν τα δόντια του βρέφους με μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς την προσθήκη οδοντόπαστας. (Ζαμπέλας Α., 2003)


ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΑΓΗΤΑ ΩΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΧΩΡΙΣ ΦΛΟΥΔΑ)

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ)

·        Δημητριακά πρωινού

·        Φέτες μπανάνας

·        Τεμαχισμένα μαλακά φρούτα

·        Ψιλοκομμένο μήλο

·        Κονσερβοποιημένα ή βρασμένα λαχανικά (πράσινα φασόλια, μπρόκολο, καρότο)

·        Φέτες τυριού

·        Τυρί σε κρεμμώδη μορφή

·        Μικρά κομμάτια κρέατος (κεφτεδάκια, ψαχνό κοτόπουλου)

·        Φιλέτο ψαριού (χωρίς κόκαλα)

·        Ψωμί φρυγανισμένο

·        Μπισκότα άγλυκα

·        Κρακεράκια

·        Ξηροί καρποί (κυρίως φιστίκια)

·        Ξερά φρούτα (π.χ. σταφίδες)

·        Μικρά φρούτα με φλοιό ή φλούδα όπως σταφύλια

·        Ωμά λαχανικά

·        Λουκάνικα

·        Popcorn

·        Πατατάκια

·        Γαριδάκια

Pipes P and Trahmas CM. Nutrition in Childhood. In: Worthington – Roberts BS and Williams Pipes P and Trahmas CM. Nutrition in Childhood. In: Worthington – Roberts BS and Williams SR (3rd ed) Nutrition throughout the life cycle, Mosby: Mc-Graw-Hill, 1996:282

SR (3Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ