Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή της γυναίκας. Διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες ή 280 ημέρες. Οι ανάγκες της γυναίκας σε θερμίδες αυξάνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκυος γυναίκα χρειάζεται να λαμβάνει μέσω της διατροφής της επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων για την ομαλή και φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, συγκεκριμένα για τον σίδηρο και ίσως το ασβέστιο θα χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής διότι υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η αύξηση του βάρους της εγκύου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 17 κιλών, με μέσο όρο τα 12 κιλά. Οι κύριες ορμόνες που προκαλούν επιδράσεις στο σώμα της γυναίκας είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Οι έγκυες που καπνίζουν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νεογνών καθώς μπορεί να γεννηθούν με χαμηλό σωματικό βάρος, υπάρχει κίνδυνος βρεφικού θανάτου, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει νοητικά προβλήματα στο παιδί και τέλος το κάπνισμα περιορίζει την παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η λήψη ναρκωτικών και φαρμάκων επίσης βάζει σε κίνδυνο το νεογνό καθώς μπορεί να γεννηθεί με χαμηλό σωματικό βάρος, αυξάνονται οι πιθανότητες για βρεφικό θάνατο, μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση και βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Η κατανάλωση οινοπνεύματος επιφέρει άσχημες επιπτώσεις στο έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα, εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου, προκαλεί ανωμαλίες στα παραγόμενα κύτταρα, προκαλεί εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, νοητική καθυστέρηση κ.ά. Τέλος, η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι μέτρια (1-2 φλιτζάνι καφέ/ ημέρα)

Οι απαιτήσεις της εγκύου σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά είναι υψηλές. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιστοιχούν στις ανάγκες της εγκύου συν την ποσότητα πρωτεΐνη που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί σωστά. Η κατανάλωση λιπιδίων και συγκεκριμένα των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και του κεντρικού νευρικού συστήματός του. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό στη διατροφή μιας εγκύου. Τουλάχιστον 100 γραμμάρια υδατανθράκων πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες έχουν αυξημένες ανάγκες πρόσληψης φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και βρίσκεται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις φράουλες, στα όσπρια, στο χυμό πορτοκαλιού.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από υπέρταση, λευκωματουρία, γενικευμένο οίδημα και εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία της περιλαμβάνει κατάκλιση ασθενούς που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και κατάλληλη διαιτητική αγωγή (πλούσια σε υδατάνθρακες και περιορισμός αλατιού).

Οι συνήθεις διαταραχές της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν την ναυτία – έμετο, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, κιρσοί, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πτυαλισμός.

Υπάρχουν τρία είδη μητρικού θηλασμού. Ο αποκλειστικός θηλασμός, ο επικρατής θηλασμός όπου πέρα από το μητρικό γάλα, το βρέφος προσλαμβάνει και έξτρα υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.ά. και ο μικτός θηλασμός όπου το βρέφος πέρα από το μητρικό γάλα, προσλαμβάνει και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο στις ανάγκες του βρέφους και αποτελείται από χοληστερόλη, ω-3 λιπαρά οξέα και ταυρίνη. Η διατροφή της μητέρας παίζει ύψιστο ρόλο για την παραγωγή μητρικού γάλακτος στο βρέφος. Για την παραγωγή 100 ml μητρικού γάλακτος, καταναλώνονται από την μητέρα 85 θερμίδες. Επομένως, η θηλάζουσα γυναίκα πρέπει να προσλαμβάνει επιπλέον ενέργεια από την καθημερινή της διατροφή.

Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή του γάλακτος και έτσι οι μητέρες που καπνίζουν δεν παράγουν την ποσότητα γάλακτος που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του βρέφους. Επιπλέον, η  συγκέντρωση οινοπνεύματος στο γάλα φθάνει στο μέγιστο μέσα σε μία ώρα μετά την κατανάλωσή του από την μητέρα. Στη συνέχεια, καλό είναι οι γυναίκες που θηλάζουν να μην ακολουθούν καμία φαρμακευτική αγωγή και αν είναι αναγκαίο να την ακολουθήσουν αμέσως μετά τον θηλασμό διότι τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον θηλασμό ή να περάσουν στο γάλα και να επηρεάσουν την σύσταση του μητρικού γάλακτος και την επομένως την υγεία του βρέφους. Τα ναρκωτικά είναι επιβλαβή τόσο για την μητέρα όσο και για το βρέφος. Τέλος, η συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης κατά την διάρκεια του θηλασμού ανέρχεται στα 1-2 φλιτζάνια καφέ/ημέρα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ

·        Παρέχει μία ισορροπία θρεπτικών συστατικών με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα,

·        Προσφέρει αντισώματα, θωρακίζοντας την υγεία του,

·        Προστατεύει από γαστρεντερικές λοιμώξεις,

·        Προστατεύει από αλλεργίες,

·        Παρέχει ορμόνες, οι οποίες προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους,

·        Μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου,

·        Προστατεύει από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, τερηδόνα,

·        Το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο, φρέσκο και βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία,

·        Δίνει την ευκαιρία στη μητέρα και το βρέφος να έχουν συνεχή φυσική επαφή,

·        Προάγει την ανάπτυξη ψυχικού δεσμού μεταξύ μητέρας και βρέφους.


Worthingtin – Roberts BS, Rodwell Williams S. Nutrition throughout the life cycle. Mc
CrawHill, 3rd edition, 1996

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ

·        Προκαλεί συστολές στη μήτρα, βοηθώντας την έτσι να επανέλθει στη φυσιολογική πριν από την εγκυμοσύνη κατάσταση,

·        Μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό,

·        Αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία,

·        Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού,

·        Προστατεύει την υγεία των οστών,

·        Προστατεύει τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρύσης,

·        Εξοικονομεί χρόνο, καθώς το μητρικό γάλα είναι παντού και πάντα έτοιμο, ενώ το τάισμα με τα γάλατα εμπορίου, χρειάζεται προετοιμασία, αποστείρωση κλπ.,

·        Εξοικονομεί χρήματα (γάλα εμπορίου, συσκευές αποστείρωσης κλπ.).


Worthingtin – Roberts BS, Rodwell Williams S. Nutrition throughout the life cycle. Mc
CrawHill, 3rd edition, 1996

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ, PILATES TRAINER

Blog: stellasideratou.blogspot.com – ΦΤΙΑΞΕ ΕΣΥ ΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΟΥ

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ