Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΨΑΡΙΩΝ

Σωστή συντήρηση ψαριών:

  1.     Τα ψάρια από τη στιγμή που θα αλιευθούν μέχρι τη στιγμή που θα καταναλωθούν θα πρέπει να διατηρούνται σε καθαρό τριμμένο πάγο σε αναλογία 2 κιλών ψαριών και 1 κιλού πάγου, με συνεχή αντικατάσταση του λιωμένου πάγου. Το στρώμα πάγου δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 8-10 cm, ενώ ο πάγος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτοτεμαχισμένος, γιατί έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη ψύξη μιας και ο πάγος καλύπτει όλη την επιφάνεια του ψαριού.

  2.     Όσον αφορά τη σωστή συντήρηση των κατεψυγμένων ψαριών, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στα κατεψυγμένα ψάρια τα οποία πωλούνται χύμα χωρίς καμία προστατευτική συσκευασία. Τα ψάρια αυτά θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να βαπτίζονται στο νερό και αμέσως να τοποθετούνται στην κατάψυξη έτσι ώστε να καλύπτονται από πάγο. Επειδή όμως αυτή η διαδικασία δεν ακολουθείται ποτέ, το καλύτερο είναι να μην αγοράζουμε κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία δεν είναι συσκευασμένα. Η θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να συντηρούνται είναι γύρω στους -18ο C.

  3.     Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό για την συντήρηση των ψαριών είναι και η μεταφορά τους. Τα ψάρια θα πρέπει να μεταφέρονται με ειδικά οχήματα τα οποία διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία των ψαριών. Στο σπίτι, τα ψάρια δεν πρέπει να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, όχι πάνω από 1-2 ημέρες, διότι δύσκολα πετυχαίνετε η κανονική υγρασία των ψαριών. Για το λόγο αυτό, τα ψάρια θα πρέπει να διατηρούνται σε σκεύη τα οποία κλείνουν ή σκεπάζονται καλά.

Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά των ψαριών είναι τα εξής (ενδείξεις φρεσκότητας):

  1.     Το φρέσκο ψάρι που μόλις έχει αλιευθεί είναι εντελώς άοσμο. Μετά από λίγο αρχίζει να μυρίζει θάλασσα και ακολουθεί το στάδιο που μυρίζει ψάρι, αποκτά δηλαδή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της “ψαρίλας”. Στη συνέχεια η μυρωδιά γίνεται βαριά και ανυπόφορη.

  2.     Τα μάτια να είναι λαμπερά και να εξέχουν. Επίσης το ίδιο το ψάρι να έχει το φυσιολογικό του χρώμα και να είναι λαμπερό.

  3.     Τα βράγχιά του να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.

  4.     Να σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στη παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει πως η ουρά του και το κεφάλι του κοιτάνε προς τα πάνω.

  5.     Να είναι κατά κανόνα σκληρό και άκαμπτο. Αν το πιέσουμε με το δάχτυλο, δεν μένει σημάδι και το κρέας είναι τόσο ελαστικό, που επανέρχεται γρήγορα. Πάντως, ο πάγος βοηθάει σε αυτό. Ο πάγος κάνει σκληρά τα ψάρια, ακόμη κι αν δεν είναι φρέσκα. Συχνά στον πάγο μπαίνει και αλάτι, και γιατί όχι και αντιβιοτικά.

  6.     Το φρέσκο ψάρι αν και έχει λέπια με μεταλλική λάμψη που κολλάνε στο δέρμα, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να σπάσουν. Το φρέσκο ψάρι μπορεί να ψηθεί με τα λέπια του στη σχάρα.

  7.     Το μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι φαίνεται και από το πόσο εύκολα αποσπάται η σάρκα από το κόκαλο.

  8.     Το κόκαλο του φρέσκου ψαριού είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο.

ΠΗΓΗ: Thomas J. Montville, Karl R. Matthews, 2011: Μικροβιολογία τροφίμων


Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ
PILATES TRAINER
ΕΡΜΟΥ 19, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, Τ.Κ.: 19003
ΤΗΛ.: 22990 49017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

    1)     ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ -Παρουσιάζονται γύρω στην 6 η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14 η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Μικρά και συχνά γεύματα   ·         Στεγνά γεύματα   ·         Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα   ·         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας   2)     ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι :   ·         Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)   ·         Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά   ·         Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού   ·         Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σ

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1