Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΠΟΡΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ Ή ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ Ή ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ


ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
Ο σπόρος κολοκύθας ή κολοκυθόσπορος ή πασατέμπος περιέχει αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο. Αποτελεί καλή πηγή πρωτεινών.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
 Ø Ανακούφιση συμπτωμάτων καλοηθούς υπερπλασίας του προστάτη (BPH)
 Ø Ανάπτυξη και διατήρηση γερών οστών
 Ø Μείωση κινδύνου καρκίνου στομάχου, μαστού, πνεύμονα, προστάτη, παχέος εντέρου
 Ø Βελτίωση ύπνου
 Ø Ρύθμιση επιπέδων σακχάρου αίματος
 Ø Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
 Ø Μείωση LDL χοληστερόλης (κακής)
 Ø Μείωση κινδύνου καρδιακής νόσου, διαβήτη και παχυσαρκίας
 Ø Ενίσχυση πεπτικού συστήματος

   Μπορείς να τον απολαύσεις σε αρτοσκευάσματα και στο πρωινό σου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:
ΠΡΩΙΝΟ
 ü Γάλα με λίγες θερμίδες,  δημητριακά της αρεσκείας σου, κομμάτια μπανάνας και κολοκυθόσπορο
 ü Γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, μέλι και ταχίνι και κολοκυθόσπορο
 ü Φρυγανιά σικάλεως με ταχίνι και μέλι και κολοκυθόσπορο
 ü Φρυγανιά σικάλεως, μέλι, τριμμένο καρύδι και κολοκυθόσπορο

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΨΩΜΙ
Θα χρειαστείς:
 o   1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσεως
 o   1/5 κιλό αλεύρι σκληρό
 o   2 κόκκους μαστίχα που χτυπάς με 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
 o   1 κ.σ. αλάτι
 o   4 φακελάκια μαγιά των 9 γραμμαρίων
 o   1 λίτρο νερό χλιαρό
 o   Κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο

Tips: Το νερό πρέπει να είναι τόσο ζεστό όσο το ανέχεται το χέρι μας. Αν το νερό είναι κρύο τότε δεν θα φουσκώσει η μαγιά, ενώ αν το νερό είναι καυτό, τότε θα καταστραφεί η μαγιά.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ
PILATES TRAINER



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ

Η βρώμη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, συμβάλλει στη μείωση της ολικής και καλής ( LDL ) χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, διατηρεί τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη, έχει οιστρογονική και αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος. Άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο και για αυτό καλό είναι να προτιμούν να καταναλώνουν προϊόντα ελεύθερα σε γλουτένη. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις για πρωινά γεύματα με βρώμη: 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μπανάνα, κανέλα και ξανθές σταφίδες. 1)     Βρώμη με γάλα à στα μικροκύματα για 2 λεπτά. Προσθέτεις μαρμελάδα βερίκοκο, κράνμπερις και κανέλα. 1)     Στο μίξερ: 2 ασπράδια, 1