Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΩΡΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ Ή ΒΡΕΦΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΕ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Τα βρέφη χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση κινδυνεύουν από υπογλυκαιμία πολύ περισσότερο σε σχέση με τα βρέφη που έχουν κανονικό βάρος για την ηλικία της κύησης. Η κατανάλωση της γλυκόζης από αυτά τα βρέφη (5-6 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ λεπτό) είναι υψηλότερη από αυτή των τελειόμηνων βρεφών φυσιολογικού βάρους (3-5 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ λεπτό).
Γενικά, η σακχαρόζη γίνεται εύκολα ανεκτή απ’ τα περισσότερα πρόωρα βρέφη. Συνήθως, στα παρασκευάσματα για πρόωρα βρέφη χρησιμοποιούνται η λακτόζη ή η γαλακτόζη. Τέλος, στη διατροφή των πρόωρων βρεφών χρησιμοποιούνται πολυμερή της γλυκόζης για να πραγματοποιηθεί η ισο-ωσμωτικότητα ορισμένων ειδικών παρασκευασμάτων.

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 3,5-4 γραμμάρια πρωτεϊνών/ κιλό σωματικού βάρους, που θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 10,2-12,4% της ενεργειακής πρόσληψης. Εάν η ημερήσια πρόσληψη των πρωτεϊνών δεν είναι ικανοποιητική, παρατηρείται χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, υπολευκωματιναιμία και οίδημα, ενώ αν υπερβαίνει τα 4 γραμμάτια/ κιλό σωματικού βάρους μπορεί να μη χρησιμοποιείται ικανοποιητικά ή να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα  υγείας.
Τα αμινοξέα γλυσίνη, κυστίνη και ταυρίννη θεωρούνται απαραίτητα για τη σύνθεση των ιστών και ο ανώριμος μεταβολισμός των βρεφών δεν είναι σε θέση να τα παράγει σε επαρκείς ποσότητες. Το μητρικό γάλα, ακόμα και αν προσλαμβάνεται σε ποσότητες 180-200 ml/ κιλό σωματικού βάρους, δεν μπορεί να καλύψει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του βρέφους χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση, κυρίως σε περιπτώσεις ταχείας αύξησης του βάρους. Επομένως, συστήνεται η κατανάλωση συμπληρωματικού παρασκευάσματος για βρέφη, το οποίο θα περιέχει τροποποιημένη πρωτεΐνη.

ΛΙΠΟΣ

Το αναπτυσσόμενο πρόωρο βρέφος και ιδιαίτερα με χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, χρειάζεται ικανοποιητική ποσότητα απορροφήσιμου λίπους, για να καλύψει τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις για την αύξηση, να παρέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και να διευκολύνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Έτσι, συστήνεται η πρόσληψη του λίπους να αντιστοιχεί σε ποσοστό 40-50% της ενεργειακής πρόσληψης.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...