Το λίπος του γάλακτος
αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας του βρέφους. Η συγκέντρωση της χοληστερόλης
στο μητρικό γάλα είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του αγελαδινού
γάλακτος, καθώς και των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος του εμπορίου.
Το μητρικό γάλα, επίσης,
είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την ομαλή
ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, τόσο στο έμβρυο όσο
και στο βρέφος.
Το μητρικό γάλα, επιπλέον,
περιέχει ένζυμα (λιποπρωτεΐνική και
παγκρεατική λιπάση, καθώς και λιπάσες που ενεργοποιούνται από τη χολή). Τα
ένζυμα αυτά είναι ενεργά στο έντερο του βρέφους και βοηθούν στη διάσπαση των
τριγλυκεριδίων του γάλακτος και στην πέψη και απορρόφηση του λίπους από το
βρέφος.
Στη συνέχεια, το
μητρικό γάλα περιέχει καρνιτίνη που η μέγιστη συγκέντρωσή της στο μητρικό γάλα
παρατηρείται 2 εβδομάδες μετά το τοκετό. Τα βρέφη έχουν ανάγκη την καρνιτίνη
γιατί γενικά το λίπος αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για αυτά. Συγκεκριμένα,
το μητρικό γάλα περιέχει 100 nmol/ml καρνιτίνης. Τα υποκατάστατα που
βασίζονται στο γάλα αγελάδος περιέχουν 50-650 nmol/ml. Αυτά όμως που βασίζονται στη
σόγια ή στο λευκό του αυγού και την καζεΐνη, περιέχουν περίπου 4 nmol/ml ή και λιγότερο. Γι’ αυτό το λόγο,
οι εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων προσθέτουν έξτρα καρνιτίνη σε αυτά τα
προϊόντα.
ΠΗΓΗ:
Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου