Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΕ ΝΕΡΟ


Το νερό αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό ύψιστης σημασίας για το βρέφος. Οι ανάγκες του βρέφους σε νερό προσδιορίζονται από τις απώλειες, από τις ανάγκες για ανάπτυξη και από τις διαλυτές ουσίες που προέρχονται από τη δίαιτα.
Το γάλα προσφέρει στο βρέφος το νερό που χρειάζεται για να αντικαταστήσει την απώλεια νερού μέσω του δέρματος, των πνευμόνων, των ούρων και των κοπράνων καθώς και μία μικρή ποσότητα που του είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Το μητρικό γάλα και τα ειδικά γάλατα εμπορίου που έχουν την ίδια οσμωτική πυκνότητα με το μητρικό προσδίδουν το νερό που είναι απαραίτητο για το βρέφος. Όταν υπάρχει υπερβολική απώλεια νερού λόγω εφίδρωσης, διάρροια, εμετού, τότε το βρέφος πρέπει να προσλάβει επιπρόσθετα υγρά.
Όταν στη δίαιτα του βρέφους προστεθεί στερεά τροφή, χρειάζεται απαραίτητα και νερό ή άλλα υγρά. Συχνά, όταν στο διαιτολόγιο του βρέφους προστίθενται στερεά τρόφιμα, τότε συνίσταται η εισαγωγή χυμών φρούτων. Η κατανάλωση των χυμών φρούτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120-180 ml/ ημέρα. Βρέφη που συχνά καταναλώνουν χυμούς φρούτων που περιέχουν σορβιτόλη και υψηλές συγκεντρώσεις φρουκτόζης παρουσιάζουν μειωμένη απορρόφηση υδατανθράκων. Η μειωμένη απορρόφηση υδατανθράκων μπορεί να συσχετίζεται με αυξημένη φυσική δραστηριότητα και μεταβολικό ρυθμό. Γι’ αυτό, η υψηλή κατανάλωση χυμών φρούτων δεν συνίσταται στα βρέφη.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...