Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των βρεφών. Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ύψιστης σημασίας κατά τη βρεφική ηλικία, όταν ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης απαιτεί αυξημένη πρόσληψη αμινοξέων, από τα οποία θα δημιουργήσει νέους ιστούς.
Στα πρόωρα βρέφη, είναι σημαντική η πρόσληψη αμινοξέων, εκτός των εννέα, όπως κυστίνη, ταυρίνη, τυροσίνη. Βρέφη με φαινυλκετονουρία αδυνατούν να μετατρέψουν την φαινυλαλανίνη σε τυροσίνη, με αποτέλεσμα η τυροσίνη να θεωρείται απαραίτητο αμινοξύ.
Η κοιλιοκάκη είναι ένα κλινικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στην γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία πολύπλοκη πρωτείνη που βρίσκεται στα δημητριακά και στα προϊόντα τους. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στο κριθάρι, στο σιτάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη. Άτομα με κοιλιοκάκη, που καταναλώνουν τέτοιες τροφές αντιμετωπίζουν προβλήματα στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου. Εάν τα βρέφη με γενετική προδιάθεση σε κοιλιοκάκη, θηλάσουν αποκλειστικά για 6 μήνες και καθυστερήσει η εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, τότε η ασθένεια μπορεί να καθυστερήσει να εμφανιστεί ή μπορεί και να μην εμφανιστεί ποτέ.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 2,2 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα για τους πρώτους 6 μήνες και 1,6 γραμμάρια/ κιλό σωματικού βάρους/ ημέρα για τους υπόλοιπους 6 μήνες.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...