Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  
 1)    ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ

-Παρουσιάζονται γύρω στην 6η εβδομάδα και σχεδόν πάντοτε σταματούν πριν από την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται κυρίως τις πρωινές ώρες. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι:

  ·        Μικρά και συχνά γεύματα

  ·        Στεγνά γεύματα

  ·        Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή

  ·        Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες που πέπτονται-χωνεύονται εύκολα

  ·        Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, γάλα, καφές) κατά τη διάρκεια της ναυτίας

  2)    ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ (κυρίως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι:

  ·        Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα)

  ·        Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ή φυσικών χυμών καθημερινά

  ·        Τακτική άσκηση με τη συμβουλή ειδικού

  ·        Προσοχή στη δόση συμπληρώματος σιδήρου διότι δόση σιδήρου των 120 mg ή περισσότερο προκαλεί ναυτία, κράμπες, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

  ·        Αποφυγή καθαρκτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  
  3)    ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ: διογκωμένες φλέβες στον ορθό, οι οποίες προκαλούν αίσθημα βάρους, πόνο και αιμορραγία.

  ·        ΑΙΤΙΑ: πυελική υπεραιμία και η πίεση που προκαλεί η διογκωμένη μήτρα

  ·        ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: αυστηρή τήρηση υγιεινής, άφθονο πλύσιμο, διατήρηση στεγνής της περιοχής μετά από κάθε κένωση, χρήση τοπικών αναλγητικών αλοιφών.

  ·        ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: όπως αυτή που αναφέρεται για τη δυσκοιλιότητα

  4)    ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ: αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου (παλινδρόμηση στομαχικού περιεχομένου). Η διατροφική αντιμετώπιση είναι:

·        Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κάθε 2-3 ώρες
·        Αποφυγή μεγάλου γεύματος πριν από τον ύπνο
·        Κατανάλωση τροφής με αργό ρυθμό σε ήρεμη ατμόσφαιρα
·        Αποφυγή κατάκλισης για 1-2 ώρες μετά το γεύμα
·        Ενδείκνυται η χορήγηση αντιόξινων (φάρμακα, τα οποία εξουδετερώνουν το υδροχλωρικό οξύ της γαστρικής έκκρισης) με τη  σύσταση και συνταγή γιατρού

  5)    ΚΙΡΣΟΙ: διογκωμένες φλέβες της επιφάνειας των κάτω άκρων, κυρίως από ανεπάρκεια φλεβικών βαλβίδων. Προκαλούν το αίσθημα βάρους, οίδημα στα κάτω άκρα και θρόμβωση. Σπάνια συμβαίνει πνευμονική εμβολή. Η αντιμετώπισή τους γίνεται με τη χρήση ελαστικών καλτσών, ενώ αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βελτίωση των κιρσών μετά τον τοκετό είναι θεαματική.

  6)    ΠΤΥΑΛΙΣΜΟΣ: αύξηση έκκρισης σιέλου, κυρίως στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει θεραπεία, μα η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει τον έντονο πτυαλισμό.

ΠΗΓΗ: Η διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...