Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κύριο καύσιμο για τους αθλητές είναι οι υδατάνθρακες. Η ποδηλασία μαζί με τη χιονοδρομία και το ποδόσφαιρο αποτελούν τα αθλήματα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.
Η προηγούμενη ημέρα πριν τον αγώνα είναι η καταλληλότερη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, άρα και σωστή ενυδάτωση. Έτσι, το πεπτικό σύστημα θα <<καθαρίσει>> και θα μειωθούν οι συσπάσεις του εντέρου, άρα και οι ενοχλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν την ημέρα του αγώνα. Γενικά, οι ποδηλάτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με ότι τρώτε διότι φοβούνται για πιθανή εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών- προβλημάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Μια νέα τάση στους ποδηλάτες προτείνει την κατανάλωση μέτριας αλυσίδας τρι-ακετυλο-γλυκερόλης κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το σκεπτικό είναι πως η ουσία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον καύσιμο κατά την άσκηση κάνοντας οικονομία στις ενδογενείς αποθήκες υδατάνθρακα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα άσκησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ουσία αυτή βρίσκεται στο γάλα καρύδας και περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου που απορροφώνται και οξειδώνονται αμέσως.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ/ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ

  1)    Συνδυασμός προπόνησης με διατροφή (εφαρμόζοντας πρόγραμμα που θα εμπεριέχει και τα δύο)

  2)    Κατανάλωση μικρών γευμάτων κάθε 30 λεπτά στην προπόνηση.

  3)    Σχέση έντασης-καυσίμων. Σε μεγάλη ένταση, προτείνετε κατανάλωση απλών υδατανθράκων (π.χ. υδατανθρακικά ποτά, ηλεκτρολυτικά ποτά, ακόμα και χυμούς), αφού απαιτείται άμεση ενέργεια προς καύση. Σε μικρότερες εντάσεις και μεγαλύτερες διαδρομές, κατανάλωση στερεάς τροφής (π.χ. μπάρες σοκολάτας, μαντολάτο) και ποτών υψηλής ενέργειας για γρήγορη αναπλήρωση ενέργειας.

  4)    Ποικιλία ποτών και σωστή κατανομή τους σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Π.χ. χυμός φραγκοστάφυλου μπορεί να αντικαταστήσει ένα ισοτονικό ποτό στον 3ο σταθμό.

  5)    Σωστή κατανομή υγρών και στερεών τροφών σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Αν όλα τα υγρά καταναλωθούν από τους αρχικούς σταθμούς, τότε θα επέλθει πρήξιμο στο στομάχι και αίσθημα δυσφορίας. Προτείνεται εναλλαγή υγρων-στερεών κάθε 3 σταθμούς, που αποτελεί και την πιο συχνή τακτική.

  6)    Επιλογή τροφίμων που ο ποδηλάτης γνωρίζει και έχει συνηθίσει.

  7)    Προσοχή στον κίνδυνο υπονατριαιμίας, ειδικά σε αποστάσεις >4 ωρών. Προτείνεται κατανάλωση ηλεκτρολυτικών ποτών.

  8)    Επιλογή δροσιστικών ποτών, ειδικά αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

ΠΗΓΗ: Διατροφή για Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό, Χασαπίδου Μ., Φαχαντίδου Α., 2002

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...