Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Το μητρικό γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του βρέφους. Τα διατροφικά του πλεονεκτήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στο πρώτο έτος της ζωής, ο εγκέφαλος του βρέφους διπλασιάζεται σε μέγεθος. Η ταυρίνη, η χοληστερόλη και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αποτελούν συστατικά του μητρικού γάλακτος. Επίσης, η παρουσία ενζύμων, οι ανοσολογικές ιδιότητες, η συνεισφορά στην προστασία κατά των λοιμώξεων και η προστασία κατά των αλλεργιών είναι μερικοί απ’ τους παράγοντες, οι οποίοι κάνουν το θηλασμό κάτι περισσότερο από αναγκαίο για το βρέφος.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως η μη ενδεδειγμένη διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, η σύσταση της δίαιτας του βρέφους επηρεάζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αλλά χαμηλής πυκνότητας και πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών, σε σχέση με τα βρέφη που τρέφονται με υποκατάστατα και έτσι ο οργανισμός τους αντεπεξέρχεται καλύτερα σε μία σχετικά αυξημένη πρόσληψη λίπους. Ο θηλασμός του βρέφους οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του ορού κατά την ενήλικη ζωή με αποτέλεσμα και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Ο θηλασμός του βρέφους μπορεί να γίνει α) με τον αποκλειστικό θηλασμό, κατά τον οποίο το βρέφος δεν καταναλώνει κανένα είδος τροφής σε υγρή ή στερεή μορφή εκτός από το μητρικό γάλα. Ο θηλασμός γίνεται συχνά χωρίς χρονικούς περιορισμούς, β) με τον επικρατή θηλασμό, κατά τον οποίο το βρέφος εκτός από το μητρικό γάλα καταναλώνει και άλλα υγρά όπως νερό, χαμομήλι, τσάι κλπ και γ) με τον μικτό θηλασμό, κατά τον οποίο το βρέφος εκτός από το μητρικό γάλα καταναλώνει και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος.
Η έκκριση του μητρικού γάλακτος ξεκινά αμέσως μετά το τοκετό. Το πύαρ (πρωτόγαλα) είναι πυκνόρρευστο κιτρινωπό υγρό, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β- καροτένιο και αποτελεί την πρώτη έκκριση του μαστού. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες, λυσοζύμη και κύτταρα, τα οποία βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού εναντίον ξένων εισβολέων, μικροοργανισμών. Το πρωτόγαλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, μα χαμηλή λιποπεριεκτικότητα. Το μεταβατικό γάλα αποτελεί τη δεύτερη έκκριση  και τέλος το ώριμο γάλα αποτελεί την τρίτη και τελευταία έκκριση του μαστού, του οποίου η σύνθεση ολοκληρώνεται στο τέλος του 1ου μήνα.

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...