Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Οι διατροφικές απαιτήσεις ποικίλλουν, αφού η ένταση και η χρονική διάρκεια την άσκησης επηρεάζονται άμεσα από διάφορους παράγοντες όπως η ικανότητα απόκρουσης του αντιπάλου, η συμμετοχή σε διπλό ή απλό παιχνίδι, η διάρκεια του αγώνα, το έδαφος του τερέν κ.ά.
Το κύριο καύσιμο είναι οι υδατάνθρακες, ενώ λαμβάνει χώρα και λιπόλυση, σε μικρότερο βαθμό όμως. Γενικά, οι διατροφικές απαιτήσεις του τενίστα δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των υπολοίπων αθλητών. Συστήνεται διαιτολόγιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και αυξημένη κατανάλωση υγρών.
Ο αθλητής είναι εκτεθειμένος στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Συχνά, κατά τη διεξαγωγή διαφόρων τουρνουά, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 50ο C, για αυτό ο αθλητής πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνος θερμοπληξίας. Προτείνεται η πρόσληψη υδατανθρακούχων διαλυμάτων που προσφέρουν ενυδάτωση και καθυστερούν την κόπωση.
Τέλος, στο άθλημα παρατηρείται έντονη εφίδρωση και υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπονατριαιμίας. Για αυτό, προτείνεται κατανάλωση ποτών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα, ιδιαίτερα όταν ο αθλητής πρόκειται να αγωνιστεί ξανά, σύντομα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ

3-4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
·        Μακαρόνια με τόνο + κόκκινη σάλτσα, σαλάτα μπρόκολο, ελάχιστο ελαιόλαδο
·        Φιλέτο κοτόπουλο, σαλάτα κουνουπίδι, ελάχιστο ελαιόλαδο,  πατάτες βραστές
2-3 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
·        Φρούτο π.χ. μπανάνα
·        Ξηρούς καρπούς
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ/ΑΓΩΝΑ
·        Υδατανθρακούχο ποτό με ηλεκτρολύτες
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
·        Κατανάλωση υδατανθράκων + υγρών
Π.χ. μπανάνα, σάντουιτς με γαλοπούλα + ντομάτα, υδατανθρακούχο ποτό
***Απαραίτητη προϋπόθεση: άδειασμα ουροδόχου κύστης πριν από προπόνηση ή αγώνα***

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...