Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Οι διατροφικές απαιτήσεις ποικίλλουν, αφού η ένταση και η χρονική διάρκεια την άσκησης επηρεάζονται άμεσα από διάφορους παράγοντες όπως η ικανότητα απόκρουσης του αντιπάλου, η συμμετοχή σε διπλό ή απλό παιχνίδι, η διάρκεια του αγώνα, το έδαφος του τερέν κ.ά.
Το κύριο καύσιμο είναι οι υδατάνθρακες, ενώ λαμβάνει χώρα και λιπόλυση, σε μικρότερο βαθμό όμως. Γενικά, οι διατροφικές απαιτήσεις του τενίστα δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των υπολοίπων αθλητών. Συστήνεται διαιτολόγιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και αυξημένη κατανάλωση υγρών.
Ο αθλητής είναι εκτεθειμένος στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Συχνά, κατά τη διεξαγωγή διαφόρων τουρνουά, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 50ο C, για αυτό ο αθλητής πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνος θερμοπληξίας. Προτείνεται η πρόσληψη υδατανθρακούχων διαλυμάτων που προσφέρουν ενυδάτωση και καθυστερούν την κόπωση.
Τέλος, στο άθλημα παρατηρείται έντονη εφίδρωση και υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπονατριαιμίας. Για αυτό, προτείνεται κατανάλωση ποτών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα, ιδιαίτερα όταν ο αθλητής πρόκειται να αγωνιστεί ξανά, σύντομα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ

3-4 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
·        Μακαρόνια με τόνο + κόκκινη σάλτσα, σαλάτα μπρόκολο, ελάχιστο ελαιόλαδο
·        Φιλέτο κοτόπουλο, σαλάτα κουνουπίδι, ελάχιστο ελαιόλαδο,  πατάτες βραστές
2-3 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
·        Φρούτο π.χ. μπανάνα
·        Ξηρούς καρπούς
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ/ΑΓΩΝΑ
·        Υδατανθρακούχο ποτό με ηλεκτρολύτες
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
·        Κατανάλωση υδατανθράκων + υγρών
Π.χ. μπανάνα, σάντουιτς με γαλοπούλα + ντομάτα, υδατανθρακούχο ποτό
***Απαραίτητη προϋπόθεση: άδειασμα ουροδόχου κύστης πριν από προπόνηση ή αγώνα***

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...