Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι η αφυδάτωση. Η πλειοψηφία των αθλητών καταναλώνει υγρά μόνο όταν έχει το αίσθημα της δίψας. Καλό είναι, οι αθλητές να διατηρούν ένα μπουκάλι αθλητικού ποτού στην άκρη της πισίνας σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να πίνουν μεταξύ των σετ. Συστήνεται η αποφυγή ανθρακούχων ποτών γιατί προκαλούν κορεσμό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης υγρών.
Η πλειοψηφία των αθλητών προπονείται 2 φορές/ ημέρα (πρωί- βράδυ). Έτσι, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και υδατάνθρακες είναι υψηλές. Οι απαιτήσεις αυτές, βέβαια, εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες όπως ένταση προπόνησης, σωματικό βάρος κ.ά. Το βαρύ προπονητικό φορτίο των αθλητών έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό και τελικά την εμφάνιση της κόπωσης.
Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί έως και 25 εβδομάδες έως ότου υπάρξει κάποιο διάλειμμα από τις προπονήσεις. Είναι λοιπόν δυνατόν, οι αθλητές να υποφέρουν από έλλειψη γλυκογόνου και άδειες αποθήκες για διάστημα 6 μηνών. Έτσι, η σημασία των υδατανθράκων είναι ύψιστης σημασίας για τους κολυμβητές.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ

ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ
·        Μακαρόνια
·        Ψωμί
·        Δημητριακά
·        Κέικ
 ·        Φρούτα χαμηλής οξύτητας π.χ. μπανάνα, πεπόνι, παπάγια
 ·        Τρόφιμα που απορροφώνται και χωνεύονται εύκολα και γρήγορα
3 ΏΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ ΑΓΩΝΑ
·        Στερεά τροφή (τα τρόφιμα που μπορεί να επιλέξει ο αθλητής προ-αναφέρθηκαν)
ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
 ·        Κατανάλωση υδατανθρακούχων ποτών
   ·        Κατανάλωση χυμού από μήλο ή βατόμουρο
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
    ·        Κατανάλωση υδατανθράκων + υγρών
Π.χ. ένα κομμάτι κέικ, κριτσίνια, μπανάνες, κρύο σάντουιτς με γαλοπούλα+ ντομάτα
***Απαραίτητη προϋπόθεση: άδειασμα ουροδόχου κύστης πριν από προπόνηση ή αγώνα***

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...