Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι η αφυδάτωση. Η πλειοψηφία των αθλητών καταναλώνει υγρά μόνο όταν έχει το αίσθημα της δίψας. Καλό είναι, οι αθλητές να διατηρούν ένα μπουκάλι αθλητικού ποτού στην άκρη της πισίνας σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να πίνουν μεταξύ των σετ. Συστήνεται η αποφυγή ανθρακούχων ποτών γιατί προκαλούν κορεσμό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης υγρών.
Η πλειοψηφία των αθλητών προπονείται 2 φορές/ ημέρα (πρωί- βράδυ). Έτσι, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και υδατάνθρακες είναι υψηλές. Οι απαιτήσεις αυτές, βέβαια, εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες όπως ένταση προπόνησης, σωματικό βάρος κ.ά. Το βαρύ προπονητικό φορτίο των αθλητών έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό και τελικά την εμφάνιση της κόπωσης.
Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί έως και 25 εβδομάδες έως ότου υπάρξει κάποιο διάλειμμα από τις προπονήσεις. Είναι λοιπόν δυνατόν, οι αθλητές να υποφέρουν από έλλειψη γλυκογόνου και άδειες αποθήκες για διάστημα 6 μηνών. Έτσι, η σημασία των υδατανθράκων είναι ύψιστης σημασίας για τους κολυμβητές.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ

ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ
·        Μακαρόνια
·        Ψωμί
·        Δημητριακά
·        Κέικ
 ·        Φρούτα χαμηλής οξύτητας π.χ. μπανάνα, πεπόνι, παπάγια
 ·        Τρόφιμα που απορροφώνται και χωνεύονται εύκολα και γρήγορα
3 ΏΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ ΑΓΩΝΑ
·        Στερεά τροφή (τα τρόφιμα που μπορεί να επιλέξει ο αθλητής προ-αναφέρθηκαν)
ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
 ·        Κατανάλωση υδατανθρακούχων ποτών
   ·        Κατανάλωση χυμού από μήλο ή βατόμουρο
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ
    ·        Κατανάλωση υδατανθράκων + υγρών
Π.χ. ένα κομμάτι κέικ, κριτσίνια, μπανάνες, κρύο σάντουιτς με γαλοπούλα+ ντομάτα
***Απαραίτητη προϋπόθεση: άδειασμα ουροδόχου κύστης πριν από προπόνηση ή αγώνα***

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...