Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι χιονοδρομίες, ως άθλημα, χωρίζονται στην ελεύθερη και αγωνιστική χιονοδρομία. Κατά τη χιονοδρομία εκτελείται αερόβια άσκηση, άρα το κύριο καύσιμο των αθλητών είναι οι υδατάνθρακες.
Ένας αγώνας διαρκεί κατά μέσο όρο 12-90 min στις γυναίκες και 22-140 min στους άντρες αθλητές, καλύπτοντας αποστάσεις 5-30 km και 10-50 km, αντίστοιχα. Ένας αγώνας χιονοδρομίας απαιτεί 90-95% της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου, άρα για έναν άντρα αθλητή, οι ενεργειακές απαιτήσεις μιας κούρσας 15 km κυμαίνονται στα 950-1200 kcal, ενώ σε μια κούρσα 50 km ξοδεύονται περίπου 3100-3600 kcal.
Λόγω της φύσης του αθλήματος, οι χιονοδρομίες αναπόφευκτα συνδέονται με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που αγωνίζεται σε ψυχρό περιβάλλον. Δυστυχώς, η ενδυμασία που θα προφυλάξει από δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι αυτή που θα εμποδίσει τη σωστή εφίδρωση του αθλητή. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, η πιο σωστή επιλογή είναι η επιλογή ενδυμάτων που προφυλάσσουν από το κρύο αφού η σωστή ενυδάτωση μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα υπερθερμίας και αφυδάτωσης από κακή εφίδρωση.
Στη διαδικασία ενυδάτωσης αλλά και αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών μπορεί να προσφέρει πολλά το μετα-αγωνιστικό γεύμα. Για παράδειγμα:
ü Μια ζεστή σούπα με μακαρόνια ή
ü Μια φασολάδα
Προσφέρει ανακούφιση από το κρύο, έχει υψηλά ποσά υδατανθράκων και παρέχει υγρά για αναπλήρωση αυτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΠΗΓΗ: Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό, Χασαπίδου Μ., Φαχαντίδου Α., 2002

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...