Αρχικά, η
περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές
διαφορές μεταξύ του μητρικού και του αγελαδινού γάλακτος.
Το αγελαδινό γάλα
περιέχει 6 φορές περισσότερο φώσφορο, 4 φορές περισσότερο ασβέστιο και 3 φορές
περισσότερη πρωτεΐνη από το μητρικό γάλα. Αυτό όμως, καθιστά το αγελαδινό γάλα
επικίνδυνο για την λειτουργία των νεφρών (επηρεάζει δηλαδή τη νεφρική
λειτουργία). Έτσι, οι νεφροί των βρεφών που καταναλώνουν αγελαδινό γάλα
υπερλειτουργούν λόγω των αυξημένων ποσοστών ηλεκτρολυτών.
Τα κύρια ανόργανα
στοιχεία του μητρικού γάλακτος είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το
χλώριο και το νάτριο. Η περιεκτικότητα του νατρίου, όμως, είναι μικρότερη απ’
αυτή του αγελαδινού γάλακτος.
Η περιεκτικότητα του
μητρικού γάλακτος σε σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο είναι μικρή. Επομένως, βρέφη
που θηλάζουν περισσότερο από 9 μήνες και δεν καταναλώνουν άλλες τροφές, ενδέχεται
να παρουσιάσουν κάποιο είδος αναιμίας.
Επίσης, το μητρικό γάλα
έχει χαμηλά ποσά ψευδαργύρου, μαγνησίου, αλουμινίου, ιωδίου, χρωμίου, σεληνίου
και φθορίου. Επομένως, τα βρέφη που δεν καταναλώνουν φθοριωμένο νερό, ίσως
χρειαστούν κάποιο συμπλήρωμα φθορίου μετά από σύσταση γιατρού.
Τέλος, αξίζει να
αναφερθεί πως υπάρχει μικρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής της μητέρας και της περιεκτικότητας
του μητρικού γάλατος σε ανόργανα στοιχεία.
Κάθε κείμενο και εικόνα είναι
πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”.
Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων
και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε
νόμιμο δικαίωμά μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου