Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

-Γενικά, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β) επηρεάζεται περισσότερο από τη διατροφή της μητέρας απ’ όσο επηρεάζεται η περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α: παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διάπλαση των ιστών του βρέφους. Το μητρικό γάλα αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Η συγκέντρωσή της επηρεάζεται από την διατροφή της μητέρας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Η ποσότητα της βιολογικής ενεργής βιταμίνης D στο μητρικό γάλα είναι χαμηλή (0,5-1,5 μg/l). Η έκθεση της μητέρας στον ήλιο, καθώς και η διαιτητική πρόσληψη επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης στο βρέφος, διότι αυξάνουν την περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε αυτή τη βιταμίνη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη πρόληψη της δημιουργίας υπεροξειδίων από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της δίαιτας. Τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στο μητρικό γάλα είναι υψηλότερα από αυτά του αγελαδινού. Προβλήματα χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης Ε μπορεί να παρατηρηθούν, όταν το βρέφος προσλαμβάνει αγελαδινό γάλα ή εάν το υποκατάστατο δεν έχει εμπλουτισθεί με αυτή τη βιταμίνη.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ: Στο μητρικό γάλα, η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε περιεκτικότητα 2 μg/l. Το αγελαδινό γάλα περιέχει περίπου 60 μg/l. Η βιταμίνη Κ συντίθεται από μικροοργανισμούς του εντέρου. Έχει παρατηρηθεί ακόμα και 4 εβδομάδες μετά το τοκετό, ο κίνδυνος αιμορραγικής νόσου που συσχετίζεται με τον θηλασμό, όταν δεν χορηγείται βιταμίνη Κ κατά τη γέννηση. Ο καταλληλότερος τρόπος πρόληψης των προβλημάτων λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ είναι η χορήγηση με ένεση 0,5-1,0 mg βιταμίνης Κ1 μετά τον τοκετό.

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Τα επίπεδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών στο μητρικό γάλα μπορούν να επηρεαστούν από τη διαιτητική πρόσληψη της μητέρας μέσω της τροφής, αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής. Το επίπεδο της βιταμίνης C στο μητρικό γάλα είναι μέγιστο με ημερήσια πρόσληψή της 90 mg. Η υψηλή συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β12 σε θηλάζοντα βρέφη από χορτοφαγικές μητέρες οδηγεί σε συμπληρωματική χορήγηση που είναι για τις μητέρες 2,6 μg/ ημέρα και για τα βρέφη 0,1-0,3 μg/ ημέρα.

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική...

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.   ...