Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α Ή ΡΕΤΙΝΟΛΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

       Απαραίτητος διατροφικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

   Παίζει ρόλο στην όραση και στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και της διαφοροποίησης των ιστών.

   Οι ομάδες οι οποίες ασκούν τη δράση της βιταμίνης Α είναι η ρετινόλη, η ρετιναλδεϋδη, το ρετινοϊκό οξύ και μια ποικιλία καροτενοειδών και άλλων σχετικών ενώσεων (γνωστά ως καροτενοειδή)


ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α


  •      Η αυτούσια βιταμίνη Α απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η πλουσιότερη πηγή της είναι το συκώτι.
  •      Τα καροτενοειδή απαντώνται στα πράσινα, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, καθώς και στο συκώτι, μαργαρίνη, γάλα και προϊόντα γάλακτος.



ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗΣ

      Η ρετινόλη απορροφάται από το λεπτό έντερο διαλυμένη στο λίπος.

      Το 70-90% της διατροφικής ρετινόλης απορροφάται φυσιολογικά και ακόμα και σε υψηλά ποσοστά πρόσληψης το ποσοστό αυτό μειώνεται ελάχιστα.

      Σε άτομα με πολύ χαμηλή πρόσληψη λίπους (<10% της ενέργειας από λίπος), η απορρόφηση τόσο της ρετινόλης όσο και των καροτένιων δυσχεραίνεται και για τον λόγο αυτό οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος σχετίζονται με ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α.


ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

      Νυχτερινή τύφλωση- νυκταλωπία

      Ξηροφθαλμία

      Κερατινοποίηση του δέρματος


ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

      Η δυνατότητα μεταβολισμού της βιταμίνης Α από τον οργανισμό είναι πολύ μικρή.

      Εξαιρετικά αυξημένες προσλήψεις οδηγούν σε συσσώρευση της βιταμίνης στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της παρουσίας ελεύθερης βιταμίνης Α στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

1)    Καταστροφή ήπατος και των οστών
2)    Απώλεια τριχώματος
3)    Έμετους
4)    Πονοκεφάλους

      Παρατεταμένη και τακτική πρόσληψη >7,5-9 mg/ημέρα από ενήλικες (και σημαντικά μικρότερης ποσότητας από παιδιά) προκαλεί συμπτώματα τοξικότητας.


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ




ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΝΤΡΕΣ
900 μg/ ημέρα
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
700 μg/ ημέρα
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
770 μg/ ημέρα
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1300 μg/ ημέρα



Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :