Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α Ή ΡΕΤΙΝΟΛΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

       Απαραίτητος διατροφικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

   Παίζει ρόλο στην όραση και στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και της διαφοροποίησης των ιστών.

   Οι ομάδες οι οποίες ασκούν τη δράση της βιταμίνης Α είναι η ρετινόλη, η ρετιναλδεϋδη, το ρετινοϊκό οξύ και μια ποικιλία καροτενοειδών και άλλων σχετικών ενώσεων (γνωστά ως καροτενοειδή)


ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α


  •      Η αυτούσια βιταμίνη Α απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η πλουσιότερη πηγή της είναι το συκώτι.
  •      Τα καροτενοειδή απαντώνται στα πράσινα, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, καθώς και στο συκώτι, μαργαρίνη, γάλα και προϊόντα γάλακτος.



ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗΣ

      Η ρετινόλη απορροφάται από το λεπτό έντερο διαλυμένη στο λίπος.

      Το 70-90% της διατροφικής ρετινόλης απορροφάται φυσιολογικά και ακόμα και σε υψηλά ποσοστά πρόσληψης το ποσοστό αυτό μειώνεται ελάχιστα.

      Σε άτομα με πολύ χαμηλή πρόσληψη λίπους (<10% της ενέργειας από λίπος), η απορρόφηση τόσο της ρετινόλης όσο και των καροτένιων δυσχεραίνεται και για τον λόγο αυτό οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος σχετίζονται με ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α.


ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

      Νυχτερινή τύφλωση- νυκταλωπία

      Ξηροφθαλμία

      Κερατινοποίηση του δέρματος


ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

      Η δυνατότητα μεταβολισμού της βιταμίνης Α από τον οργανισμό είναι πολύ μικρή.

      Εξαιρετικά αυξημένες προσλήψεις οδηγούν σε συσσώρευση της βιταμίνης στο ήπαρ και σε άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της παρουσίας ελεύθερης βιταμίνης Α στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

1)    Καταστροφή ήπατος και των οστών
2)    Απώλεια τριχώματος
3)    Έμετους
4)    Πονοκεφάλους

      Παρατεταμένη και τακτική πρόσληψη >7,5-9 mg/ημέρα από ενήλικες (και σημαντικά μικρότερης ποσότητας από παιδιά) προκαλεί συμπτώματα τοξικότητας.


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ




ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΝΤΡΕΣ
900 μg/ ημέρα
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
700 μg/ ημέρα
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
770 μg/ ημέρα
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
1300 μg/ ημέρα



Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμ...

ΤΙΛΙΟ Ή ΦΛΑΜΟΥΡΙ Ή ΦΙΛΥΡΑ

Είναι το ΤΕΛΕΙΟ καταπραϋντικό. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει το πεπτικό σύστημα καθώς επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας, των αερίων, των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας και του ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Χρησιμοποιείται σε ασθένειες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος καθώς και για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, μυϊκών σπασμών, πονοκεφάλων, αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, προάγει τη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Απόλαυσε το αγαπημένο σου αφέψημα όποια ώρα της ημέρας επιθυμείς. Βράσε σε ένα μπρίκι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό με 2-4 αποξηραμένα φύλλα τίλιου. Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με ε...

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο είδη διαιτητικού σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά) και ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα όσπρια, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί κ.ά., οι ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σταφίδες κ.ά.  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν συνδυάζονται τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C τότε απορροφάται ο σίδηρος στον οργανισμό ευκολότερα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, φράουλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτα, πιπεριά, μπρόκολο κ.ά. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Δημητρ...