Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ
ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ
Τροφές πλούσιες σε ίνες όπως το πίτουρο σιταριού

Αρακάς

Λάχανο

Κουνουπίδι

Πράσινα φασόλια

Λαχανάκια Βρυξελλών

ντομάτες
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (είναι χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική, αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων.
θαλασσινά πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα: σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, κολιός

*Τα ιχθυέλαια προλαμβάνουν σημαντικά το φυματώδη λύκο στα ζώα!
ΑΣΘΜΑ
2 φλιτζάνια καφέ αντιμετωπίζουν με επιτυχία μια κρίση άσθματος.

Ιδανικά βρογχοδιαλυτικά: πιπεριές, τσίλι, σκόρδο, κρεμμύδια, μουστάρδα

Τα ιχθυέλαια περιορίζουν το βρογχικό άσθμα.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σκόρδο

Πιπερόριζα

Πεπόνι

Μανιτάρια

Ελαιόλαδο

Κρεμμύδια

Φύκια

Πράσινο τσάι

Μπίρα

Σταφίδες

Βατόμουρα

Μελιτζάνα

Λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλες)
ΤΕΡΗΔΟΝΑ
Τσάι

Χυμός σταφυλιού

Χυμός κερασιού

Γάλα

Καφές

Τυρί
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
πίτουρο σιταριού

χυμός δαμάσκηνου

βρόμη

κριθάρι

φύκια

ξερά φασόλια

καρότα

μήλα

λάχανο
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Φιστίκια

Σόγια

Φακές

φασόλια

γάλα

ρεβίθια

γιαούρτι

παγωτό

μήλα

γενικά τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
ΔΙΑΡΡΟΙΑ
γιαούρτι ζωντανής καλλιέργειας, ειδικά αν η διάρροια οφείλεται σε αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη

βατόμουρα

μαύρες σταφίδες

μέλι (όχι σε βρέφη γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλαντίασης)

πλήρες γάλα για τα μωρά

γάλα σόγιας

σόγια
ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ (είναι μία φλεγμονώδης- μικροβιακής αιτιολογίας επιπλοκή, η οποία αναπτύσσεται στο 1% έως 3% των ατόμων που παρουσιάζουν εκκολπώματα)
πίτουρο σιταριού

όσπρια

βρόμη

λάχανο

καρότο

μήλο
ΕΜΦΥΣΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ
καυτερές πιπεριές

σκόρδο

κρεμμύδια

μουστάρδα

γενικά καυτερές τροφές
ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ)
ροφήματα με καφεΐνη όπως καφές, τσάι, κόκα κόλα, κακάο

τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φτωχές σε λιπαρά όπως οστρακοειδή, άπαχα ψάρια, γάλα χωρίς λιπαρά, γιαούρτι
ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
πίτουρο σιταριού

φρούτα

λαχανικά
ΥΠΕΡΤΑΣΗ (εάν η αρτηριακή πίεση αίματος είναι μονίμως σε επίπεδα 140/90 mm Hg ή παραπάνω)

*Φυσιολογική αρτηριακή πίεση (ΑΠ) σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνεται από 100 έως 140 mm Hg συστολική (ανώτατη μέτρηση) και από 60 έως 90 mm Hg διαστολική (κατώτατη μέτρηση)
Κολιός

πίτουρο βρόμης

πλούσια σε ίνες φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών

ελαιόλαδο

σκόρδο

φύκια

γιαούρτι

πράσινο τσάι

γάλα

όσπρια

ο καφές δεν προκαλεί ούτε επιδεινώνει την υπέρταση, εκτός και αν είστε καπνιστής
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Γιαούρτι

Σκόρδο

χυμός πορτοκαλιού

μήλα

τσάι

χυμός σταφυλιού

χυμός μήλου

δαμάσκηνα

φράουλες

μούρα

ροδάκινα

σύκα
ΑΫΠΝΙΑ
Ζάχαρη

Μέλι

Είναι μύθος πως το γάλα προκαλεί νύστα. Αντίθετα, σας ξυπνά.
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ
Ιχθυέλαια (με ω-3 λιπαρά οξέα)
ΝΑΥΤΙΑ
Βάλτε πιπερόριζα, περίπου μισό κουταλάκι σκόνη σε κάψουλες, στο τσάι ή σε κάποιο άλλο ρόφημα μισή ώρα περίπου πριν ταξιδέψετε.
ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
γάλα
ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ
θαλασσινά πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως σολομός, σαρδέλες, ρέγκα, κολιός

κομπρέσες βρόμης
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
φρέσκα φρούτα και λαχανικά

συστατικά από μαύρες σταφίδες και βατόμουρα

καφέ φύκια
ΕΛΚΟΣ
πλαντάγο (μεγάλη άγουρη μπανάνα)

πλήρες γιαούρτι και γάλα

χυμός από φρέσκο λάχανο
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
cranberries, είτε ολόκληρα είτε σε μορφή χυμού (μισό έως 2 ποτήρια χυμό/ ημέρα)

ιχθυέλαια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα àπρόληψη ασθένειας νεφρών


μαύρο ρύζι (60 γρ./ ημέρα à προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά)
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΓΕΝΙΚΑ
πράσινα φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, λαχανίδα- λάχανο φριζέ, λαχανάκια Βρυξελλών

πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά, σπόροι
Όσπρια

Γάλα

Ντομάτες


εσπεριδοειδή

ξηρά φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες)


φράουλες

ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα


σκόρδο

κρεμμύδια


φύκια

ελαιόλαδο


τσάι (ειδικά το πράσινο)
ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ
Καρότα

Γάλα

Μπρόκολο

λαχανάκια Βρυξελλών

λάχανο

κουνουπίδι

λαχανίδα

κουκιά

γογγύλια
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
Γιαούρτι

φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟ ΚΟΛΟΝ
πράσινα φυλλώδη λαχανικά: λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι

οξεόφιλο γάλα ή γιαούρτι


γάλα αποβουτυρωμένο και ενισχυμένο με επιπλέον βιταμίνη D

βρόμη
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΙΣΟΦΑΓΟ
πράσινα και κίτρινα λαχανικά

μήλα

κεράσια

σταφύλια

πεπόνια

κρεμμύδια

αρακάς

φασόλια

δαμάσκηνα

κολοκύθια
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΡΥΓΓΑ
πράσινα και κίτρινα λαχανικά
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ
Καρότα

λαχανίδα

σπανάκι

μπρόκολο

κολοκύθια

γλυκοπατάτες

βερίκοκα

όλα τα σκουρόχρωμα και σκουροκίτρινα λαχανικά

κόκκινα, κίτρινα φρούτα πλούσια σε καροτενοειδή
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ
Εσπεριδοειδή

καρότα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
πράσινα, κίτρινα λαχανικά

καρότα

ντομάτες

λάχανο

αρακάς

μπρόκολο

κουνουπίδι

λαχανάκια Βρυξελλών
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ
ωμά καρότα

κουνουπίδι

λάχανο

μαρούλι

ντομάτες

καλαμπόκι

μελιτζάνα

γάλα

κρεμμύδια

γλυκοπατάτες

κολοκύθια
ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ (LDL)
Βρόμη

χυλός βρόμης

ξερά φασόλια

σόγια

γκρέιπφρουτ (τα κομμάτια και η μεμβράνη- όχι ο χυμός)

φρέσκα πορτοκάλια

μήλα

γιαούρτι

αποβουτυρωμένο γάλα

καρότα

σκόρδο

κρεμμύδια

κριθάρι

πιπερόριζα

μελιτζάνα

αγκινάρα

άγουρη μπανάνα

μανιτάρια

ελαιόλαδο

αντικαταστήστε το κρέας και το κοτόπουλο με θαλασσινά και οστρακοειδή

φρούτα με πηκτίνη όπως φράουλες και μπανάνες
ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ (HDL)
ωμά κρεμμύδια (τουλάχιστον μισό κρεμμύδι/ ημέρα)

αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη και τα φυτικά έλαια με το ελαιόλαδο

μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να ανεβάζει την καλή χοληστερόλη

μείωση κορεσμένων και ζωικών λιπών


ΠΗΓΗ: JEAN CARPER, 2011: ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Κάθε κείμενο και εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του Blog “Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου”. Έτσι, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, η αναδημοσίευση και η τροποποίηση των εικόνων και του κειμένου χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΟ (Na και Cl)

-Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ   1)     Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.   2)     Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά. ΕΛΛΕΙΨΗ -Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μία σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

Για την σωστή συντήρηση των πουλερικών, πρέπει να προσέξουμε: 1.     Σχεδόν όλα τα σύγχρονα πτηνοτροφεία συγκεντρώνουν εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγιεινή σφαγή και παρασκευή των πουλερικών. Τα κοτόπουλα όμως μετά την σφαγή τους ψύχονται γρήγορα, έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποιος περιορισμός του μικροβιακού φορτίου του κρέατος και κατά συνέπεια καλύτερη συντήρηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να κοτόπουλο να φτάσει στον καταναλωτή έτσι ακριβώς όπως βγήκε από το εργοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η μεταφορά των κατεψυγμένων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με ειδικά οχήματα, τα οποία να διατηρούν μια χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής. 2.     Επίσης θα πρέπει στα μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα κοτόπουλα να τοποθετούνται σε ψυγεία και όχι σε ανοιχτούς πάγκους. 3.       Το νωπό κοτόπουλο αν δεν μαγειρευτεί την ίδια ημέρα, πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο τυλιγμένο με ειδικά διαφανή φύλλα. 4.     Η συντήρησή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 ημέρες. Αν τώρα θ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

      -Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: •       Συντίθεται στο δέρμα μέσω της υπεριώδης ακτινοβολίας του ήλιου. •      Βασική λειτουργία: η ρύθμιση της απορρόφησης και της ομοιόστασης του ασβεστίου ( Ca ). •    Η βιταμίνη D διακρίνεται σε χολεκαλσιφερόλη (ο παράγοντας που σχηματίζεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβόλησης) και σε εργοκαλσιφερόλη (ορισμένα τρόφιμα την περιέχουν- έχει τον ίδιο μεταβολισμό+ βιολογική δράση με την χολεκαλσιφερόλη. •       Η καλσιτριόλη αποτελεί την ενεργή μορφή της βιταμίνης D και λειτουργεί ως στεροειδής ορμόνη. ΠΗΓΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D     •       Υπεριώδης ακτινοβολία ήλιου (ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Αρκεί λοιπόν η έκθεση στον ήλιο 3 φορές/ εβδομάδα για 15 λεπτά, με το κεφάλι και τα χέρια μη καλυμμένα για να παραχθεί η ελάχιστη ποσότητα βιταμίνης D.)     •       Κυρίως τα παχιά ψάρια     •       Μέτριες ποσότητες :